Toto Wolff: “De FIA heeft geen andere keuze dan iets aan porpoising te doen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff vindt dat de FIA geen andere keuze heeft dan iets te doen aan de stuiterende F1-bolides omdat het ook gezondheidsrisico’s inhoudt voor de rijders.

Sinds dit seizoen is het het grondeffect teruggekeerd naar de Formule 1 en dat heeft ook het probleem van het zogenaamde porpoising weer meegebracht. Als de luchtstroom onder de auto’s te snel wordt valt het grondeffect plots weg en keert het snel weer terug, met als gevolg dat de bolides beginnen te stuiteren op de rechte stukken.

Iedereen heeft last van porpoising maar het ene team heeft het probleem al beter onder controle dan het andere. Toch heeft de FIA beslist dat vanaf de GP van België er extra maatregelen zullen komen om het probleem aan te pakken en daar is niet iedereen even blij mee. 

Bij Mercedes worstelen ze al sinds het begin van het seizoen met het probleem en het zal u dan ook niet verwonderen dat teambaas Toto Wolff achter de beslissing van de FIA staat maar hij benadrukt dat het hem niet te doen is om de mindere prestaties van zijn team maar wel om de veiligheid van de rijders.

“Het is heel simpel,” aldus Wolff tegenover ‘Motorsport.com’. “We hebben altijd gezegd dat we ofwel niets konden doen of dat we het juiste konden doen. Proberen om de dingen met rust te laten of teams hebben die voor of tegen lobbyen, het is allemaal irrelevant.”

“De FIA zegt dat ze geen situatie wil zoals in de National Football League (NFL),” gaat Wolff verder. In de wereld van het American Football komt er namelijk steeds meer bewijs boven dat oud-spelers kampen met hersenschade door de impacten die ze op hun hoofd krijgen in de sport.

“De FIA heeft gewoon geen andere keuze dan iets te doen. We hebben, de FIA heeft het, medische analyses die bewijzen dat als je minutenlang een of twee Hertz te verduren krijgt dat er hersenschade kan optreden op lange termijn,” besluit Wolff.

Afgelopen week liet Alpha Tauri-rijder Pierre Gasly alvast optekenen dat hij naar het ziekenhuis moest voor een check up na de GP van Azerbeidzjan en ook Lewis Hamilton vond het hobbelige stratencircuit van Baku verschrikkelijk. De zevenvoudige wereldkampioen vertelde twee maanden geleden ook al dat hij kampt met hoofdpijn sinds de start van het seizoen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print