Toto Wolff: “Mercedes werd toen geviseerd, nu is het de beurt aan Red Bull”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff wordt een team dat te sterk de Formule 1 domineert steeds geviseerd. Er wordt getracht om een dominantie te doorbreken maar volgens Wolff moet er ook gekeken worden naar het harde werk dat verricht werd om zo’n dominantie te bereiken.

“Als teambaas wil ik niet mee op de kar springen, zoals anderen in het verleden gedaan hebben, en zeggen dat we reglementswijzigingen nodig hebben omdat we de dominantie niet willen laten verder gaan,” aldus Toto Wolff. “Dit is een meritocratie, en zo lang je voldoet aan de regels op technisch, sportief en financieel vlak, dan moet je gewoon zeggen ‘Goed gedaan!’, en het is aan ons om in te halen.”

“Als dat lang duurt dan duurt het maar lang. Wanneer een team domineert zoals Max dat met Red Bull doet dan is dat op een eerlijke manier.”

“Ik herinner me dat men vreselijk aan het roepen was toen wij de sport domineerden. Entertainment volgt echter de sport en niet andersom. We kunnen ons niet veroorloven om zoals de WWE te zijn met voorgeschreven ‘spektakel’. We willen niet een soort ingestudeerd en voorgeschreven spektakel leveren.”

Toto Wolff blikt ook terug op de eigen dominante periode die destijds doorbroken werd.

“2020 was een enorm dominant jaar voor ons, ik denk dat we toen onze beste wagen ooit hadden, maar tegen het einde van het seizoen hebben ze regels aangepast door de vloer aan te passen, dat was om ons te stoppen.”

“Dat zie je aan de resultaten in 2021, we waren niet zo competitief als Red Bull. In Silverstone slaagden we erin om een stuk meer potentieel en performance uit de wagen te halen en we knokten ons opnieuw in de titelstrijd.”

“Ik denk dat we het rijderskampioenschap in 2021 waarschijnlijk door verschillende redenen verloren hebben. De laatste race was daar één reden van maar we verloren ook door de regels die werden ingevoerd om het voordeel dat we hadden weg te werken.”

“Destijds waren deze regels duidelijk erop gericht om de pikorde te veranderen.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner