Toto Wolff: “Michael Masi is ‘veranderd’ door bromance met sportief directeur van Red Bull”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff zegt dat een vriendschap met de sportief directeur Jonathan Wheatley ervoor gezorgd heeft dat Michael Masi de ondertussen veel besproken controversiële beslissingen genomen heeft tijdens de GP van Abu Dhabi eind vorig jaar.

Wolff deed deze uitspraken in een documentaire die zondag op ‘Sky’ te zien zal zijn met de alleszeggende titel “Duel: Hamilton vs Verstappen.” De Oostenrijker vertelt ook dat Red Bull ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend op de wedstrijdleiding, en niet alleen in Abu Dhabi maar ook in Saoedi-Arabië. 

Tijdens de race in Saoedi-Arabië was er het onderhandelen over de positie van Verstappen tijdens de herstart en in Abu Dhabi leek het er op dat Masi toegaf aan de vraag van Wheatley die wou dat de race zo snel als mogelijk weer op gang geschoten werd tijdens de laatste safety car-periode.

In de documentaire beschrijft Wolff de relatie tussen Wheatley en Masi als een zogenaamde bromance en hij denkt dat Masi daardoor veranderd is.

“Jonathan heeft zijn job gedaan,” aldus Wolff. “Hij heeft de racedirecteur Michael Masi doen veranderen, niet alleen in Abu Dhabi maar ook in Saoedi-Arabië. Waarschijnlijk heeft Max veel aan hem te danken.”

Het onderzoek dat de FIA gevoerd heeft naar de gebeurtenissen tijdens de race in Abu Dhabi heeft ervoor gezorgd dat Masi ontslagen werd en dat de wedstrijdleiding grondig hertekend werd.

“Zijn beslissingen waren verkeerd en ik ben er zeker van dat hij er spijt van heeft”, voegde Wolff eraan toe. “De FIA had al veel eerder moeten zien dat er een probleem was.”

“Er was een probleem met de structuur. Er was een probleem met de persoonlijkheden.”

“Het is als een voetbalwedstrijd die 1-0 voor één team staat en plotseling zegt de scheidsrechter: ‘nu is het golden goal. 0-0, wie het volgende doelpunt maakt wint’.

“En trouwens, we moeten zonder schoenen spelen”, zegt Wolff, verwijzend naar het cruciale verse bandenvoordeel dat Verstappen bij de herstart van de race genoot.”

“Ik heb te doen met Max. Hij verdient het wereldkampioenschap… maar er wordt alleen maar gesproken over Abu Dhabi.”

Wolff laat ook nog weten dat hij de nederlaag achter zich laat maar dat het onwaarschijnlijk is dat hij ooit nog het pad zal kruisen van Michael Masi.

“Ik heb nog niet met hem gesproken en ik wil hem ook nooit meer spreken,” aldus Wolff.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner