Toto Wolff na diskwalificatie Lewis Hamilton: “Als we een stukje tape zien hangen zullen we ook vragen stellen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff laat weten dat hij er nog steeds niet bij kan waarom Lewis Hamilton uit de uitslag van de kwalificatie op vrijdag werd geschrapt.

De stewards kwamen op zaterdag naar buiten met hun beslissing dat Lewis Hamilton uit de uitslag van de kwalificaties zou geschrapt worden omdat de DRS-opening in de achtervleugel van zijn W12 te groot was. 

Dat betekende dat Hamilton van de laatste plaats moest starten in de sprintrace die de startgrid voor zondag bepaalt. Daarbij komt nog het feit dat de wereldkampioen op een gridstraf van vijf plaatsen moet rekenen voor het vervangen van zijn verbrandingsmotor.

Mercedes besloot om niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de stewards maar Toto Wolff kan nog altijd niet geloven hoe ze tot de uiteindelijke diskwalificatie van Hamilton gekomen zijn.

“Het is geen gemakkelijke uitspraak over zo’n controversieel onderwerp waarbij het gaat om een wereldkampioenschap, en ze moeten kijken naar de specifieke situatie en niet naar het grotere geheel”, vertelde hij aan Sky Sports F1. “Met een zeker respect voor de stewards, het is moeilijk in die situatie.” 

De stewards hadden het euvel opgemerkt na de kwalificatiesessie op vrijdag maar het duurde nog tot zaterdag vooraleer ze met een beslissing naar buiten kwamen. Wolff vindt ook dat in plaats van een zware sanctie uit te spreken de stewards ook hadden kunnen opteren voor een meer constructieve aanpak.

“Zijn achtervleugel is vermoedelijk beschadigd geraakt tijdens de kwalificatie. Als we dat gedurende de sessie hadden gezien hadden we dat kunnen fixen. Na afloop van de sessie mag het niet meer, het is allemaal heel zwart-wit. We gaan deze straf dan ook accepteren en niet in beroep gaan.”

Wolff is helemaal niet te spreken over de gang van zaken. “De auto is gisteren getest en vandaag krijgen we twee uur voor de race te horen dat we gediskwalificeerd zijn. In de autosport bestaat er niet zoiets als domme pech maar er bestaat wel zoiets als gezond verstand.”

“Als er al iets was als een gentlemen’s agreement dan bestaat dat nu ook niet meer. Wij zullen de volgende weken ook vragen gaan stellen als we ook maar een stukje tape zien hangen aan een andere auto. De modus operandi is nu anders dan in het verleden, nu ben je na afloop blijkbaar niet meer in de gelegenheid om iets te repareren.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022