Toto Wolff: “We willen met Mercedes 2,5 seconde sneller zijn in 2024”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff kijkt het volgende seizoen vol vertrouwen tegemoet, het doel moet een stap voorwaarts zijn van 2,5 seconde en de inspiratie hiervoor haalt hij bij Aston Martin.

Ook 2023 is een moeilijk jaar gebleken voor het team van Mercedes, dat tijdens het begin van het seizoen zelfs zijn meerdere moest erkennen in haar eigen klantenteam Aston Martin. Fernando Alonso wist met Aston Martin acht keer het podium te bestijgen en de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap is het bewijs dat ze puik werk geleverd hebben.

In de ‘F1 Nation’ podcast vroeg Aston Martin-ambassadeur Pedro de la Rosa aan Toto Wolff wat hij verwacht van het volgende seizoen. De Oostenrijker vertelt dat de goede prestaties van Aston Martin een geluk bij een ongeluk waren en de zoektocht naar de problemen bij zijn eigen team alvast wat makkelijker maakten.

“Het was goed dat Aston Martin zo competitief was aan het begin van het seizoen, want dat maakte in ieder geval voor ons duidelijk dat de achterkant niet het probleem is,” aldus Wolff. “De versnellingsbak is niet het probleem. De motor is niet het probleem. De achterwielophanging is niet het probleem. We moeten het ergens anders zoeken.”

“Daarom hou ik van teams die dezelfde specificaties hebben en ten tweede is er ook de stap die Aston Martin gezet heeft tijdens de winter van een van de traagste teams naar het op een na snelste team.”

“Het laat zien dat als je potentieel ontsluit, je een grote stap voorwaarts kunt maken. Het is niet alleen maar een tiende aan downforce toevoegen, en dat is precies wat we moeten vinden. Dus we gaan een stap van tweeënhalve seconde maken zoals Aston Martin deed,” verklaarde Wolff.

Mercedes was vanaf de intrede van de hybride-krachtbronnen in de Formule 1 het dominante team met maar liefst zeven wereldtitels op rij bij de rijders en acht stuks bij de constructeurs. Maar vorig jaar, bij de invoering van de nieuwe regels, gleed het team af naar de derde plaats en wist het slechts één race te winnen en afgelopen seizoen slaagden ze zelfs daar niet in.