Twee F1-piloten opnieuw een stap dichter bij een raceban

Williams F1 team
Williams F1 team

Het seizoen is nog maar vijf races ver maar in China zijn twee rijders opnieuw een stap dichter bij een raceban beland. Lance Stroll en Logan Sargeant komen steeds nadrukkelijker in de gevarenzone terecht.

Tien jaar geleden werd in de Formule 1 een systeem met strafpunten geïntroduceerd. Daarbij kunnen stewards naast een tijdstraf of andere bestraffing rijders ook strafpunten toekennen. Wanneer een rijder binnen een periode van twaalf maanden twaalf strafpunten verzamelt dan volgt er een raceban.

Opmerkelijk is dat sinds de introductie van het systeem met strafpunten nog geen enkele rijder daarvoor een raceban kreeg. Er werden in het verleden wel racebans opgelegd omwille van andere redenen. Pierre Gasly kwam er eens zeer dicht bij maar ontsnapte nipt, vreemd genoeg omdat de stewards hem plots wel tijdstraffen gaven maar in tegenstelling tot andere gelijkaardige inbreuken geen strafpunten gaven.

Bijkomend ‘probleem’ is dat de F1-kalender sinds de introductie van het systeem met strafpunten aanzienlijk uitgebreid is. Het komt er dus op neer dat er in een periode van twaalf maanden ook veel meer mogelijkheden zijn om strafpunten op te lopen. In die zin kan je de vraag stellen of het aantal strafpunten waarna een rijder een raceban krijgt ondertussen niet verhoogd moet worden naar bijvoorbeeld vijftien strafpunten.

In China kregen Logan Sargeant en Lance Stroll alvast strafpunten toegekend waardoor ze allebei steeds nadrukkelijker in de gevarenzone voor een raceban terechtkomen. Lance Stroll kreeg twee strafpunten en een tijdstraf van tien seconden voor zijn aanrijding met Daniel Ricciardo. Stroll heeft nu zes strafpunten achter zijn naam staan. Bij de Canadees vallen er op 9 juli twee strafpunten weg van tijdens de Britse GP vorig jaar.

Sargeant kreeg een tijdstraf van tien seconden en twee strafpunten omdat de stewards oordeelden dat hij tijdens de safety car-fase Nico Hulkenberg had ingehaald terwijl de Duitser uit de pitlane kwam gereden. Allebei passeerden ze de safety car-lijn en Sargeant gaf geen positie af aan Hulkenberg.

Logan Sargeant heeft nu acht strafpunten achter zijn naam staan en pas op 17 september zullen er twee strafpunten wegvallen van tijdens de GP van Italië vorig jaar. Het wordt dus erg opletten voor de Amerikaan.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print