Verwarring over het einde van de race in Japan: “Verschillende rijders bleven na de finishvlag verder racen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Verschillende rijders bleven ook na de finishvlag nog verder racen tijdens de GP van Japan omdat ze niet zeker waren of de race wel echt afgevlagd was.

De GP van Japan verliep tumultueus: door de regen en omdat de race twee uur werd stilgelegd, daardoor eindigde de race na slechts achtentwintig ronden in plaats van de voorziene drieënvijftig. Het einde van de race wordt dus bepaald door de maximumtijd, de ronde twee uur na de start van de race is de laatste ronde, zelfs als het vastgestelde aantal ronden niet is voltooid. 

Max Verstappen begon de achtentwintigste ronde met nog een paar seconden op de klok maar aan het einde van de ronde kreeg hij toch al de finishvlag te zien in plaats van nog een ronde af te moeten te leggen.

Verschillende teams, waaronder ook Red Bull dachten dat hun rijders nog een ronde moesten rijden. Het team vertelde Max Verstappen pas in de helft van zijn uitloopronde dat de race geëindigd was. 

Terwijl de koplopers van het gas gingen bleven andere rijders doorgaan met racen. Esteban Ocon en Lewis Hamilton bleven vechten voor hun plaats en waren verrast toen ze de Red Bull van Sergio Perez tegenkwamen die de race twaalf seconden voor hen had beëindigd.  

Fernando Alonso en Sebastian Vettel waren ook nog in gevecht voor de zesde plaats en uiteindelijk was het de Aston Martin-rijder die met een paar honderdsten aan het langste eind trok. Na twee sectoren in de uitloopronde kreeg ook Alonso te horen dat de race er op zat.

 “Het was erg chaotisch voor iedereen”, zei Alonso na de race. “Zelfs de laatste ronde wisten we niet of het de laatste ronde was of niet, dus het was erg moeilijk voor iedereen.”

Andreas Seidl van McLaren was dan weer verrast om te zien dat er rijders waren die bleven verder racen want bij het team uit Woking waren ze naar eigen zeggen wel goed op de hoogte van het feit dat de race er op zat.

“Van onze kant was het vrij duidelijk wat er moest gebeuren”, zei Seidl tegenover ‘RaceFans.’

“Ik denk ook dat de geblokte vlag op het juiste moment gezwaaid werd. Maar we zagen bijvoorbeeld dat Max na het passeren van de zwart-wit geblokte vlag nog voluit ging, dus ik weet niet precies wat daar gebeurde of welke communicatie daar plaatsvond.”

“Voor ons is het duidelijk, we zagen de zwart-wit geblokte vlag en als die uit is, dan respecteer je die. Maar we zagen dat Max bleef pushen, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen tot we duidelijkheid hadden.”

Max Verstappen wint de GP van Japan 2022 – Red Bull Content Pool
Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022