Voormalig F1-piloot Patrick Tambay overleden op 73-jarige leeftijd

Ferrari
Ferrari

Voormalig Ferrari-, McLaren- en Renaultrijder Patrick Tambay is overleden op 73-jarige leeftijd, dat maakte zijn familie bekend afgelopen weekend. 

De Fransman, die leed aan de ziekte van Parkinson, won twee races in zijn carrière die bijna tien jaar duurde. Hij stak voor de eerste keer zijn neus aan het venster toen hij na sterke prestaties in de Formule 2 zijn kans kreeg bij Surtees in 1977 voor de GP van Frankrijk, maar hij slaagde er niet in zich te kwalificeren.

Meteen daarna ging hij aan de slag voor het team van Theodore en dat bleek een meer succesvolle samenwerking want het leverde hem een zitje op bij McLaren voor het seizoen 1978. Dat jaar wist hij vijf keer punten te scoren maar in 1979 ging het bergaf bij McLaren en in 1980 ging hij in de Can-Am racen.  

In 1981 kwam hij terug naar Theodore om in de Formule 1 te racen en het jaar nadien mocht hij de betreurde Gilles Villeneuve vervangen bij Ferrari die het leven liet tijdens de GP van België in Zolder. Tambay won in Hockenheim en het jaar nadien won hij ook de GP van San Marino voor Ferrari.

In 1984 moest Tambay plaatsmaken voor Michele Alboreto bij Ferrari en trok hij naar het team van Renault waar hij in twee jaar tijd nog twee keer op het podium wist te eindigen. Na een teleurstellend seizoen bij Lola-Haas in 1986 hield de Fransman het voor bekeken in de Formule 1. 

De CEO van de Formule 1, Stefano Domenicali, vertelde het volgende over Tambay: “Ik ben bedroefd door het nieuws dat Patrick Tambay is overleden.Hij was een groot talent en ambassadeur voor de Formule 1 gedurende zijn hele leven. We zullen hem allemaal erg missen en onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en vrienden in deze droevige tijd.”