Voormalig FIA-baas Max Mosley overleden op 81-jarige leeftijd

Williams - Twitter
Williams - Twitter

Opnieuw droevig nieuws uit de autsportwereld. Nadat we de voorbije jaren in de Formule 1 reeds afscheid moesten nemen van onder andere Niki Lauda en voormalig FIA-racedirecteur Charlie Whiting is nu voormalig FIA-baas Max Mosley overleden.

Mosley was advocaat en zelf een racepiloot, al haalde hij daarin niet de Formule 1. In de jaren zeventig kwam Mosley dan toch in de Formule 1 toen hij het March Engineering oprichtte dat erg succesvol zou zijn in diverse motorsportklassen. Zo werden er in de jaren zeventig drie F1-races gewonnen.

Max Mosley zijn rol in de Formule 1 zou echter veel grootser worden. Mosley raakte immers goed bevriend met Bernie Ecclestone die de Formule 1 met ijzeren hand regeerde en hij zou als juridisch adviseur ook mee aan de basis liggen van de allereerste ‘Concorde Overeenkomst’ in de Formule 1 die de commerciële en financiële belangen tussen de Formule 1 en de teams vastlegde.

In 1993 werd Max Mosley de voorzitter van de FIA. Amper een jaar later ging de Formule 1 na de dood van Ayrton Senna en Roland Ratzenberger door een zeer moeilijke periode en Mosley was één van de drijvende krachten om de sport veiliger te maken.

Mosley was echter ook geen onbesproken figuur. Voorafgaand aan zijn definitief aftreden in 2009 werd hem verweten dat zijn band met F1-baas Bernie Ecclestone te nauw zou zijn geweest waardoor hij niet geheel onpartijdig was wanneer er over belangrijke zaken beslissingen moesten genomen worden.

Daarnaast raakte Mosley ook betrokken bij een seksschandaal waarbij er compromitterende beeld van hem opdoken, iets waarvoor Mosley ‘The News of the World‘ voor de rechter daagde.

Uiteindelijk zal Mosley echter vooral herinnerd worden voor zijn jarenlange inspanningen bij de FIA voor het veiliger maken van de autosportwereld. Volgens velen heeft Mosley daarin dingen bereikt die anderen nooit hadden kunnen bereiken. Mosley zou op 81-jarige leeftijd overleden zijn aan de gevolgen van bloedkanker.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed