“Vrouwelijke racepiloten zijn beter voorbereid door tegen mannen te racen”

W Series
W Series

Voormalig IndyCar-rijdster Danica Patrick laat weten dat vrouwelijke racepiloten een betere ontwikkeling kennen en voorbereid zijn op de uitdagingen van de sport door te racen tegen mannelijke concurrenten.

Het is al van 1976 geleden in de persoon van Lella Lombardi dat er nog een vrouw aan de start van een GP stond. Begin jaren negentig waren er ook nog een paar pogingen van vrouwen maar die strandden allemaal in de kwalificaties. In de recente geschiedenis herinneren we ons vooral Susie Wolff, de echtgenote van Mercedes-teambaas Toto Wolff, die in 2014 een vrije training voor Williams mocht afwerken.

In de jaren 2019, 2021 en 2022 was er de W-series, een kampioenschap met eenzitters uitsluitend voor vrouwen maar twee maanden geleden werd het faillissement aangevraagd. Als alternatief werd de ‘F1 Academy’ gelanceerd, die op steun kan rekenen van de Formule 1.

Danica Patrick is de enige vrouw die ooit een race kon winnen in de IndyCar en ze was ook aan de slag in de NASCAR. Ze verrast door bij ‘Sky Sports’ te verklaren dat ze het niet belangrijk vindt of er al dan niet een vrouw het tot de Formule 1 schopt.

“Ik heb er altijd een interessant standpunt over. Ik denk dat wat de sport echt populair maakt het geweldige racen is, je kunt het halve veld uit vrouwen laten bestaan en de leider volgen, dan wordt het niet interessant om naar te kijken.”

“Goed racen… en dat is wat we tegenwoordig zoveel hebben in de Formule 1, ik bedoel bijna alles behalve Max is een dubbeltje op zijn kant voor wie er dat weekend tweede, derde, vierde, vijfde wordt, dus dat is wat het echt aantrekkelijk maakt.”

“Dus als vrouw, moet je zoals iedereen je een weg naarboven banen.”

Ze ontkent niet dat een reeks met enkel vrouwen mee kan helpen om vrouwen te motiveren om in de autosport te stappen, maar ze denkt dat het beter is om ze te laten meedoen in een meer competitieve omgeving om beter te worden.

“Ik heb wel een beetje… geen kritiek, maar een mening over vrouwenseries, namelijk dat het prima is, het kan sommigen die anders misschien geen kans krijgen de kans geven om te laten zien wat ze kunnen, maar uiteindelijk moet je tegen mannen racen.”

“Dus als je naar golf kijkt, zie je vaak dat een golfer die misschien niet zo hoog staat gerangschikt, die van de gelegenheid gebruik zal maken tegen wie hij ook golft.”

“Ik denk dat dat in alle sporten gebeurt, daarom zie je dat de besten willen rondrennen, trainen en bij de besten willen zijn, want dan worden ze beter.”

“Als je jezelf afmeet aan iets dat niet het beste is, dan beïnvloedt dat je inspanningsniveau, je mentale doel, zoals wat je jezelf voorstelt te doen.”

Ze benadrukt ook dat ze er geen gras over moeten laten groeien: “Dus je moet jezelf echt in de moeilijkste situaties plaatsen en dat kun je net zo goed vroeg doen, want het wordt alleen maar moeilijker,” voegde ze eraan toe.

“Goede tests doen om te zien of een coureur, of een vrouw snel genoeg is, is een geweldige manier om te weten of er een volgende stap vooruit moet komen.

“Maar verder denk ik dat ze met de mannen moeten racen, er zijn risico’s in dezelfde series. Ze moeten gewoon mensen om zich heen krijgen die in hen geloven.”

“Hoe vaker je jezelf in de positie brengt om te laten zien wat je kunt, hoe beter je af bent en het is beter om in de auto te zitten dan niet.”

“Meer auto’s, meer tijd op het circuit en meer mogelijkheden om te laten zien wat je kunt, is altijd goed,” besluit Danica Patrick.