Wat komt er allemaal kijken bij het beoefenen van autosport?

Red Bull Racing
Red Bull Racing

De autosport is tegenwoordig weer erg populair bij een groot publiek. Mede te danken aan de successen en het spectaculaire racen van jongelingen als Max Verstappen. Veel talenten dromen ervan om ook ooit in de Formule 1 te rijden, maar dat is uiteraard voor maar weinigen weggelegd. Hier gaat een lange en intensieve periode aan vooraf. Wat komt er allemaal kijken bij de autosport?  

Het kost enorm veel tijd én geld
Ook Max Verstappen kreeg het niet in zijn schoot geworpen. Hij begon al op erg jonge leeftijd met karten en werd gedisciplineerd getraind, bijgestaan door zijn vader. Jos Verstappen wist hoe moeilijk het was om een plekje te bemachtigen op het hoogste niveau.

De meeste rijders halen dit niveau dan ook niet. Natuurlijk betekent dat niet dat je niet van de autosport kunt genieten. Ook op een lager niveau kun je optimaal genieten van het racen. Helaas is dat ook niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt om veel tijd, inspanning en geld. De kosten voor een hobby als autosport liggen nu eenmaal heel wat hoger dan bij bijvoorbeeld tennis.

Speciale verzekeringen
Neem alleen al de autoverzekering. Met een normale verzekering voor je auto kun je meestal kiezen uit een flink aanbod, de een nog voordeliger en completer dan de andere. Voor de autosport is een normale autoverzekering niet genoeg en dat is logisch want de kans op brokken is ook een stuk groter. Daarom bestaat er voor raceauto’s een speciale verzekering, die vanzelfsprekend ook veel duurder is. 

Met je eigen auto op het circuit
Toch komt het weleens voor dat mensen met hun eigen personenauto het circuit op gaan. Op sommige circuits is dat op bepaalde dagen mogelijk. Een mooie optie om even te ruiken aan het ‘echte werk’. Voor zo’n racedag kun je ook een speciale verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een circuit-verzekering voor één dag. Op zich niet onverstandig om hier gebruik van te maken als je inderdaad met je eigen auto op het circuit gaat racen.

Overige kosten
Als je echt gaat racen, komen er ook nog andere kosten om de hoek kijken. Allereerst de aanschaf van een raceauto en natuurlijk de vervanging van onderdelen als er iets kapotgaat. En dan hebben we het niet over een Formule 1-auto. Om een dergelijke auto op te bouwen moet je zeker wel aan een bedrag met zeven nullen denken.

Dus het zal waarschijnlijk een andere klasse worden. Vergeet ook niet het inschrijfgeld dat je meestal moet betalen voor het deelnemen aan races. Dan zijn er nog de banden die vaak vervangen moeten worden, je brandstof en het vervoer van je raceauto naar het circuit.

Verschillende mogelijkheden en prijsklassen
Gelukkig zijn er verschillende takken als het gaat om de kart- en autosport en hierdoor heb je ook verschillende prijsniveaus en mogelijkheden. Er zijn zelfs Formule-E races. Het is dus belangrijk om te kijken waar je interesse ligt, maar ook om te bepalen hoe groot je budget is. Wordt het de circuitsport, karting, rally- of rallycross, terreinsport of ovalracing? En hoe hoog liggen je ambities? Is het hobbyracen of wil je serieus aan de slag om door te breken? 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed