Wordt ook Max Verstappen het slachtoffer van ‘de vloek van Monza’?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen kan vandaag zijn tiende overwinning op rij behalen, waarmee hij alleen recordhouder zou worden van meeste aantal F1-overwinningen op rij, een record dat hij momenteel nog deelt met Sebastian Vettel. Verstappen zal daarvoor wel ‘de vloek van Monza’ moeten zien te overwinnen.

Een week geleden behaalde Max Verstappen in Zandvoort zijn negende F1-overwinning op rij. Daarmee nestelde Verstappen zich naast Sebastian Vettel als mede-recordhouder van meeste aantal F1-overwinningen op rij. Vandaag kan Max Verstappen alleen recordhouder worden met tien overwinningen op rij maar daarvoor zal hij wel de ‘Monza Curse’, ofwel ‘de vloek van Monza‘, moeten zien te overwinnen.

De voorbije drie jaar kreeg de winnaar van de GP van Italië in Monza het jaar nadien steeds af te rekenen met een opgave. Wat het des te opmerkelijke maakt is dat de drie overwinningen telkens ‘spraakmakende’ overwinningen waren.

In 2019 wist Charles Leclerc na een titanengevecht met Mercedes te zegevieren, hij bracht de Tifosi in vervoering want voor het eerst in jaren slaagde Ferrari erin om haar thuisrace te winnen. Het jaar nadien sloeg het noodlot toe want Charles Leclerc crashte tijdens de race. Het was de race waarin Pierre Galsy op sensationele wijze, en nadat hij zo’n jaar ervoor was teruggezet door Red Bull naar AlphaTauri, de GP van Italië wist te winnen.

Dolle vreugde in 2020 dus bij Pierre Gasly, voor wie het zijn eerste F1-overwinning was. Dolle vreugde uiteraard ook bij AlphaTauri voor wie het de tweede overwinning in haar F1-geschiedenis was, na de overwinning van Sebastian Vettel (toen nog Toro Rosso) in 2008 op hetzelfde circuit van Monza. Een jaar later sloeg voor Gasly het noodlot toe want de Fransman moest in de derde ronde opgeven na een crash.

In 2021 was het de beurt aan Daniel Ricicardo, die ondanks een rotseizoen bij McLaren, wist te zegevieren in Monza. Het was voor McLaren de enige F1-overwinning dat seizoen en ze kwam bijna letterlijk uit de lucht gevallen. Dolle vreugde opnieuw bij Ricciardo en McLaren maar ook in 2022 sloeg het noodlot toe want toen moest Ricciardo opgeven.

Waarmee we zijn aanbeland in 2022 want vorig jaar wist Max Verstappen te zegevieren. Aan Verstappen nu om de ‘Monza Curse’, ofwel ‘de vloek van Monza’ te doorbreken …