Max Verstappen: “Ik ben hier niet om zeven wereldtitels te winnen of om te racen tot ik veertig ben”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het seizoen 2023 wordt gedomineerd door Max Verstappen en Red Bull maar in Monza is het gespreksonderwerp de contractverlenging van Lewis Hamilton bij Mercedes. 

Lewis Hamilton tekende bij Mercedes een nieuwe overeenkomst die hem als rijder in de Formule 1 houdt tot voorbij zijn veertigste verjaardag. Als het van Max Verstappen zelf afhangt, zullen we niet zo lang van zijn kunsten in de F1 kunnen genieten.

“Nee, ik heb al een goed idee van wat ik wil doen buiten de Formule 1,” aldus Verstappen. “Het is een grote passie van mij en dat wil ik ook waarmaken.”

“Eerlijk gezegd ben ik niet bang om de F1 te verlaten, het is gewoon hoe ik mijn leven zie. Ik ben al aan het racen sinds ik vier jaar ben en op een bepaald moment is het genoeg. Voor mij gaat het niet over het winnen van zeven, acht of negen wereldtitels. Een keer je er een gewonnen hebt is het uiteindelijk hetzelfde.”

“Ik heb al veel plannen buiten de F1. Het is niet dat de F1 mijn leven is, het is het enige wat ik doe. En daarom denk ik dat ik ook makkelijk andere dingen kan doen terwijl ik op een gegeven moment niet zoveel reis. Want op een gegeven moment is het genoeg.”

In 2024 zal het F1-seizoen maar liefst vierentwintig races tellen en dat vindt Max Verstappen te veel: “Ik hou er nu al niet meer van om zo veel te reizen zoals we nu doen.”

Dit seizoen is hij elke race favoriet maar dat wil niet zeggen dat hij elke race vol verwachting afzakt naar de races.

“Helemaal niet, eigenlijk. Ik geniet er van om thuis te zijn maar ik weet ook altijd de knop om te draaien en er te staan, klaar om te presteren.”

“Zo ben ik altijd geweest”, vervolgt hij. “Als ik thuis zou komen, zou ik mijn dingen doen en ik weet natuurlijk wat ik moet doen voor F1-gerelateerde dingen. Maar ik vind het ook heel belangrijk om mijn privéleven te hebben en echt niet te veel aan de Formule 1 te denken.”

Dit seizoen was Verstappen al negen keer aan het feest en niemand heeft het ooit tot tien overwinningen op rij geschopt maar de wereldkampioen blijft het vooral race per race aanpakken.

“We hebben dit jaar als team elke race gewonnen, dus we willen zeker hetzelfde doen. Maar het is nooit eenvoudig, er kunnen veel dingen misgaan en dit zit altijd in je achterhoofd.”

Verstappen heeft dit jaar een buitengewoon goed Red Bull F1-bolide ter beschikking en dan wordt er al eens snel gezegd dat de goede resultaten vooral aan de auto te wijten zijn maar daar is Verstappen het niet mee eens.

“Ik weet dat het niet makkelijk is,” zegt hij. “Elk weekend hebben we uitdagingen.”

“Natuurlijk hebben we een snelle auto, maar ik vergelijk altijd op deze manier: In F2 of F3 heeft iedereen dezelfde auto, maar de verschillen tussen de auto’s zijn erg groot. Hoe komt dat?

“Uiteindelijk betekent het ook dat als je niet de set-up van de auto hebt om het te laten zien, of als je de set-up van de auto niet goed aanpakt, er hele grote verschillen zijn. Dat is in de F1 niet anders.”

“Natuurlijk ziet elke auto er anders uit, maar zelfs als je een dominante auto hebt en de set-up niet goed is, ziet hij er niet goed uit. We besteden dus veel tijd aan het optimaliseren van de dingen.”

“Natuurlijk hebben we een ongelooflijk seizoen. Maar het is niet zo dat we zomaar opstaan en zeggen: ‘ah, laten we dit gewoon doen, dit weekend’. Het is een grote inspanning van iedereen om het zo goed mogelijk te doen.”

“Ik denk dat we ook veel weekends hebben gehad waarin het niet zo makkelijk was of waarin er ook weersomstandigheden waren om steeds de juiste beslissingen te nemen en in principe niet over te struikelen. Ik denk dat we daar erg trots op mogen zijn.”

“En natuurlijk is het nooit goed, het is nooit perfect. Maar ik denk dat we heel trots kunnen zijn op wat we op dit moment doen.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner