Zak Brown: “Lando Norris is een ‘franchiserijder’ die zo goed is als Alonso”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

McLaren Racing-CEO Zak Brown noemt Lando Norris een rijder waarrond de franchise van het McLaren-team wordt gebouwd en hij vergelijkt hem zelfs met Fernando Alonso.

“Hij is net zo goed als iedereen op de grid,” aldus Brown tegenover ESPN. “Dat gevoel heb ik van bij het begin gehad, toen ik hem aan Fernando Alonso koppelde voor de 24 uren van Daytona, een vreemde auto op een vreemd circuit.”

“Fernando is ook net zo goed als elke rijder die er ooit geweest is. Lando evenaart hem en afhankelijk van het tijdstip van de dag had hij hem zelfs een beetje te pakken, en omgekeerd.”

“Je ziet dat natuurlijk talent.  Er zijn ook andere rijders die maar in een discipline goed zijn, als je ze in een andere situatie zet komen ze niet snel op niveau.”

Zak Brown kwam bij McLaren toen het team in een diepe crisis verkeerde en toen Alonso er de sterrijder was. De moeilijke situatie bij McLaren leidde ertoe dat Alonso stopte met de F1 aan het einde van 2018 en het was Lando Norris die zijn zitje overnam.

Maar Alonso en Brown bleven samenwerken, onder andere tijdens de deelnames van de Spanjaard aan de Indy 500. Hij kan dus beide rijders goed vergelijken.

“Lando is een van de mensen dat als we iedereen in een dirt buggy zouden zetten en alle F1-rijders zouden laten racen, hij mee vooraan zou strijden omdat hij een natuurtalent is. Hij is een franchiserijder, een grote ster die ons vooruit stuwt.”

“Hij wil races winnen en hij is ongerust dat zijn concurrenten niet te veel winnen alvorens hij er zelf eentje wint.”

Als men aan Brown vraagt of hij vindt dat Norris een toprijder is hoeft hij niet te twijfelen: “Ongetwijfeld. Hij is ongelooflijk snel, hij bewijst het telkens weer tijdens kwalificaties, hij kan het over een rondje. Hij maakt zelden fouten, en als hij het doet zijn het kleine foutjes. Hij mist de lijn, blokkeert de wielen maar je ziet hem zelden in de muur.”

“Zijn raceskills zijn nu echt sterk. Als ik kijk naar het eerste jaar was hij soms wat te braaf op de baan. Nu is hij iemand waarmee je intens kunt racen en hij zal je testen, hij is clean maar hij is hard, hij komt met de ellebogen naar buiten. Hij kan heel goed overweg met de banden. Ik denk dat hij een heel goede coureur is.”