Zolder Formule Renault 1.6 : jackpot voor Demaerschalk en Stroek Motorsport

Het Belgische Formule Renault 1.6 kampioenschap trad op in het voorprogramma van de 24u van Zolder. Veel belangstelling dus op en rond de piste. Hier een goede indruk maken is belangrijk. En dat heeft Kevin Demaerschalk goed begrepen. Vanop pole gaat hij ana de leiding. De opzittende Cox, leider in de tussenstand, kan hij echter niet kwijtraken. Nog voor een ronde is verreden schakelen de Roemeense wonderboy Sechelariu en de Letse kampioenschaps pretendente Karline Stala elkaar uit aan de Jacky Ickx chicane. De zaken zien er dus goed uit voor Cox.

De overige belangstelling gaat uit naar Elliot Bachelart. Zijn debuutrace in de Belgische 1600 klasse ziet er veelbelovend uit. In een felbevochten race kan hij zich Desaeger, Pic en Dodemont van het lijf houden. Het uitvallen van Stala en Sechelariu brengt hem op een 4de stek. Vooraan blijft de orde ongewijzigd : een opdringerige Cox en een Demaerschalk die zijn positie verdedigd. In de laatste rond zet Cox zich naast Demaerschalk aan de remzone voor de Jacky Ickx, lijkt weer in te voegen en dan raken de twee kemphanen elkaar. De wagen van Demaerschalk veert tegen de vangrail en komt op de pitinrit terecht. Kevin houdt het hoofd koel en loodst de beschadigde wagen over de finish en naar de overwinning. Onderwijl zit Cox vast in de zandbak en gaat slechts als 9de over de streep. Bachelart komt zodoende nog op de derde trede van het podium, achter Gary Hauser.

Een misrekening van Cox? Remde Kevin te vroeg? Excuses worden in alle geval geboden door Cox.Stroek Motorsport stelt de schade vast en iedereen in de paddock gaat naarstig aan het werk om de schade te herstellen voor race 2.

Dodemont mag vanop de pole vertrekken voor race2 maar een verbazende Desaegher komt bij de start vanaf de tweede linie zich aan kop vestigen. Desaegher slaat onmiddellijk een gat dat later onoverbrugbaar zal blijken. Dodemont zakt verder weg terwijl Bachelart zich weeral van zijn beste kant toont en zich stevig op P2 zet. Het meeste aandacht dient te gaan naar de titelstrijd. Stala werkt zich van de achterste gelederen naar voren en strandt op een 8ste positie. Zoiets heet "de meubelen redden". Cox is vastbesloten nog een oogst aan punten te sprokkelen en volgt in het zog van Demaerschalk tot op de 5de positie. Daar bijt hij zijn tanden stuk op Pic. Demaerschalk echter dwingt bewondering af door zich met herhaaldelijke knappe uitremmaneuvers in de Jacky Ickx naar voren te werken. Een podiumplaats (3de) is tenslotte zijn deel.

Een zeer vruchtbaar weekend dus voor Kevin Demaerschalk en Stroek Motorsport die de leiding in het kampioenschap overnemen van Cox en Stala. Na de race vertrouwt Martijn Stroek ons nog toe dat ook Stroek Motorsport aan uitbreiding toe is : een fusie met MP Motorsport staat op het programma. Zo zal Stroek beter zijn kansen kunnen verdedigen in het Duitse kampioenschap Formule Renault 2.0 en wordt er al gedacht aan volgend seizoen met deelnames aan de Duitse kampioenschappen Formule Renault en .. Formule 3. Mooie plannen voor de toekomst en met onze eigen Kevin Demaerschalk hebben ze talent in huis. Wordt vervolgd!

(foto : Willy Bouchez)

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner