“Vijf procent marge voor het budgetplafond? Dat is een B-spec van een F1-bolide!”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens voormalig F1-piloot en Sky-analist Martin Brundle moet het F1-reglement op het vlak van het budgetplafond dringend herbekeken worden. Brundle vindt het niet kunnen dat een overschrijding van het budgetplafond met maximaal vijf procent als ‘beperkt’ wordt beschouwd.

Op maandag deelde de FIA de resultaten van de controles wat betreft het respecteren van het budgetplafond mee. Daaruit bleek dat Red Bull het budgetplafond overschreden had. Gezien de overschrijding minder dan vijf procent was wordt dit als ‘beperkt’ beschouwd en zo zal ook de bestraffing eerder ‘beperkt’ zijn.

Wetende dat het budgetplafond 145 miljoen dollar was, dan wordt een overschrijding met zo’n zeven miljoen dollar dus als een beperkte inbreuk beschouwd. Martin Brundle vindt dit echter niet beperkt meer.

“Wat ik absoluut te gek voor woorden vindt is dat een beperkte inbreuk tot zo’n vijf procent mag bedragen,” aldus Brundle tegenover ‘Sky Sports’. “Dat is 7 miljoen dollar, we weten allemaal dat dit een serieuze upgrade voor de wagen is, voor sommige teams is dat zelfs een B-spec van de wagen.”

“Dat is iets dat moet vastgepakt worden, wat is het nut van een budgetplafond van 145 miljoen dollar als je er dan vijf procent over mag gaan zonder zware gevolgen?”

“Het moet duidelijk gemaakt worden dat je binnen het budgetplafond moet blijven en dat het je anders ‘pijn zal doen’ wanneer je erover gaat.”

“We zullen zien wat de FIA doet, maar dit moet verduidelijkt worden. We hebben nood aan duidelijkheid, een alternatief waarbij je vijf procent over het budgetplafond mag gaan is niet goed.”

Brundle is ook niet te spreken over het feit dat de FIA met een rapport over het al dan niet respecteren van het budgetplafond komt maar dat er geen duidelijkheid is gegeven op het vlak van de bestraffing.

“Het is erg teleurstellend dat deze informatie niet verstrekt werd,” aldus Brundle. “We praten over het seizoen 2021, niet over dit seizoen.”

“Ik vermoed dat er nog heel wat gaande is achter de schermen, dit om met een bepaalde verantwoording te komen.”

“Maar het is enorm teleurstellend dat we nu deze bekendmaking hebben over wat er gebeurd is maar zonder de gevolgen van de inbreuk te kennen.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022