Christian Horner haalt uit na beschuldigingen: “Stop met de beschuldigingen, alles is reglementair!”

Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft naar aanleiding van de beschuldigingen die richting zijn team geuit worden over het systeem voor het aanpassen van de rijhoogte stevig uitgehaald naar de concurrentie.

De FIA onderzocht de Red Bull F1-bolide op vrijdag na de oefensessie en vond niets onreglementair, wel werden enkele onderdelen van de wagen verzegeld zodat er kan gecontroleerd worden dat er onder parc fermé-omstandigheden geen aanpassingen worden gedaan die de rijhoogte veranderen. Volgens Christian Horner bewijst het feit dat de FIA geen onregelmatigheden heeft vastgesteld dat alles in orde is met de RB20.

“Het is er al meer dan drie jaar geloof ik,” aldus Horner tegenover ‘Sky Sports’. “Je moet de pedalen verwijderen, andere panelen, leidingen verwijderen, dat allemaal om erbij te geraken.”

“Het zou makkelijker zijn om een roll bar achteraan aan te passen dan bij dat onderdelen te geraken.”

Christian Horner liet ook verstaan dat ze bij Red Bull tegenover de FIA erg transparant zijn geweest over het bewuste onderdeel. Meer zelfs, ieder team zou zelf een gelijkaardig systeem kunnen gebruiken wanneer ze dat willen omdat het één van de onderdelen is dat op de server van de FIA te raadplegen is.

“Het was een conversatie die we met de FIA in Singapore hadden,” aldus Horner. “Ze bekeken het en ze zijn er meer dan tevreden mee.”

“Er zijn waarschijnlijk zo’n 600 onderdelen op de wagen die volledig aanpasbaar zijn. Iedereen kan deze onderdelen aanpassen. Wat je niet mag doen is deze onderdelen aanpassen wanneer het parc fermé is.”

“Het zou makkelijker zijn om een deel van de vloer, een roll bar of de lengte van een ‘push rod’ aan te passen dan de pedalen te verwijderen. Er zijn ook camera’s die de wagens in de gaten houden. Er zijn controleurs en mensen die de wagens in de gaten houden.”

“Onze wagens zijn de voorbije drie jaar meer gecontroleerd dan eender welke andere wagen in de pitlane, we hebben er dan ook alle vertrouwen in.”

Christian Horner vindt dat de FIA de zaak goed heeft aangepakt, zeker nu op vrijdag de wagen van Max Verstappen extra gecontroleerd werd en er bijkomend zegels werden aangebracht die een aanpassing van de rijhoogte moeten controleren. Horner vindt het geklaag en de verdachtmakingen dan ook onterecht.

“Er is wat geklaagd door één van onze rivalen,” aldus Horner. “Het is de taak van de FIA om deze dingen te bekijken en ze wilden dat ook doen.”

“De FIA is er tevreden mee. Ik denk dat het gewoon gedaan is om de paranoia van anderen in de paddock van antwoord te dienen.”

“Soms wil je anderen afleiden van de problemen in je eigen team door ergens anders een ‘brandje’ te vinden of aan te steken.”