Adrian Newey: “Bij Red Bull dachten we dat 2023 een zeer uitdagend en moeilijk F1-seizoen ging worden”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Adrian Newey hadden ze zich bij Red Bull in 2023 aan een veel moeilijker en uitdagend seizoen verwacht. Het werd echter een dominant seizoen met een bijna perfecte RB19, al is een ontwerper zoals Adrian Newey nooit volledig tevreden over een wagen.

Na het veroveren van de wereldtitel in 2022 hadden ze bij Red Bull erop geanticipeerd dat Ferrari en Mercedes in 2023 waarschijnlijk een grotere uitdaging zouden vormen in de strijd om de wereldtitel. Het tegenovergestelde was echter waar, Red Bull domineerde van bij het begin van het seizoen terwijl Ferrari en Mercedes problemen ondervonden met hun wagens.

“Toen we aan het seizoen begonnen dachten we dat het echt een moeilijk jaar zou worden. Maar de manier waarop het uiteindelijk uitdraaide, dat had niemand kunnen verwachten,” aldus Newey tijdens de ‘Formula For Success’ podcast; “Maar het grappige is, eenmaal je erin zit, dan zit je er ook in. Je kijkt vooruit, je blikt nooit terug.”

Red Bull mag het voorbije seizoen met de RB19 dan wel op haast ongeziene wijze het F1-seizoen gedomineerd hebben, en 21 van de 22 races gewonnen hebben, toch is Adrian Newey van mening dat er nog veel aan de wagen en het pakket van Red Bull verbeterd kan worden.

“Ik ben nog nooit tevreden geweest. We kenden dit geweldig seizoen, we hebben records enzovoort gebroken. De realiteit is echter dat we het gevoel hebben dat er dingen aan deze wagen verbeterd kunnen worden,” vertelt Newey daarover.

“Je denkt niet aan het succes, je focust je op dingen zoals ‘Wat zijn onze zwakke punten. Hoe kunnen we dat verbeteren?’. Dat is waarom Singapore de race was die we niet wonnen. Dat is erg nuttig voor ons want we hebben die race echt verknoeid en om eerlijk te zijn legde die race het zwakke punt van onze wagen bloot.”

“Dat is waarom je echt denkt ‘Hoe kunnen we dat verbeteren? Hoe kunnen we dat wegwerken tegen volgend jaar?’ Om vervolgens verder te gaan.”