Adrian Newey onthult waarom hij na zijn fietsongeluk het Kroatische ziekenhuis ontvluchtte: “Toen zei ik tegen mijn vrouw dat we moesten vertrekken”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Vorig jaar kreeg Red Bull-designer Adrian Newey een ernstig fietsongeluk in Kroatië. In een gesprek met ‘Evening Standard’ vertelt hij over zijn bezoek aan het lokale ziekenhuis.

Aan een val met de fiets op vakantie in Kroatië hield Newey meerdere breuken in de schedel over en een breuk net boven de oogspier. Hij werd afgevoerd naar een Kroatisch ziekenhuis maar de Brit vertelt dat hij daar liever niet bleef.

“Er verschenen drie wijzen aan de voet van bed, een neurochirurg, een kaakchirurg en een anesthesist,” aldus Newey. “Ze zeiden dat ze bij de blessure van mijn oog snel moesten handelen of anders bestond het risico dat het gebroken bot mijn oogspier ernstig kan beschadigen en dat ik waarschijnlijk mijn oog niet meer zou kunnen bewegen.”

Newey weigerde de operatie en hij vroeg hoeveel kans er was op permanente schade aan zijn oog. De artsen lieten hem weten dat er geen risico was als de operatie zou worden uitgevoerd maar als hij vroeg of er kans was op hersenbeschadiging vertelden ze een ander verhaal. De kans op hersenbeschadiging bedroeg vijf tot tien procent.

“Op dat moment heb ik tegen mijn vrouw gezegd dat ze me daar moest weghalen,” gaat Newey verder. Een aantal dagen voordien had Newey voormalig F1-baas Bernie Ecclestone ontmoet en die regelde een neurochirurg voor Newey in Londen terwijl Red Bull-teambaas Christian Horner voor een privévliegtuig zorgde.

Newey moest een paar races missen maar vanaf de GP van Turkije was hij weer van de partij. Zijn herstel was heel voorspoedig verlopen en naar eigen zeggen heeft hij nooit gedacht aan stoppen.

“Ik was al zo eigenwijs dat er niet veel veranderd is,” besluit Newey.