“Ik vrees dat de F1-titel dit jaar voor de ‘groene tafel’ zal beslist worden”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de discutabele seizoensfinale eind vorig jaar moeten we volgens Red Bull-teambaas Christian Horner ook dit jaar er voor vrezen dat de beslissing in de titelstrijd tot discussies zal leiden. Deze keer zal het veelbesproken ‘budgetplafond’ er mogelijk voor zorgen dat de titelstrijd voor de ‘groene tafel’ zal komen.

Dit jaar moeten de F1-teams zich aan een budgetplafond van 140 miljoen dollar houden. Volgens Red Bull, Ferrari en McLaren wordt het quasi onmogelijk om gezien de hoge inflatie, stijgende energie- en vervoerskosten het einde van het seizoen te halen en tegelijkertijd het budgetplafond te respecteren.

“De manier waarop je je wagen ontwerpt heb je zelf in handen,” vertelde Christian Horner tegenover ‘Sky Sports F1’. “Dat is iets dat je samen met jouw groep ontwerpers creëert. Je hebt het zelf in handen.”

“Wat we momenteel in de wereld zien gebeuren heb je zelf niet in handen, de kosten die enorm oplopen door de hoge inflatie en die ieder huishouden in de wereld raakt. In Groot-Brittannië wordt een inflatie van 11 procent voorspeld.”

“Dat heeft een onmiddellijk effect op het personeel, ruwe materialen, elektriciteit, commodities en onderdelen. Ik vind dit echt een vorm van overmacht, iets dat de FIA moet aanpakken.”

Volgens Horner dreigt minstens de helft van de teams op de startgrid het budgetplafond te overschrijden. De FIA voorziet sancties voor het niet respecteren van het budgetplafond. Mogelijk dreigt de titelstrijd uiteindelijk zelfs voor de ‘groene tafel‘ te worden beslist.

“We willen niet dat het kampioenschap in de rechtbank beslist wordt, of in Parijs bij de FIA,” waarschuwde Horner. “We hebben nog zes maanden van dit jaar om het aan te pakken, we moeten nu handelen.”

Volgens Horner beperkt het risico zich echter niet alleen tot de titelstrijd van dit jaar maar dreigen teams ook in hun personeelsleden te moeten sneuvelen.

“Ik denk dat de topteams zo’n 200-300 personeelsleden zullen moeten ontslaan om nog maar in de buurt te komen. Is dat juist om te doen?” aldus Horner.

“Het probleem is dat het budgetplafond faalt, we moeten een oplossing zien te vinden voor dit probleem.”

“Niemand had dit kunnen voorspellen. We verlaagden het budgetplafond tijdens de pandemie met 35 miljoen dollar. Niemand kon voorspellen dat we deze problemen zouden hebben.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print