“Baanoppervlak vormt een veiligheidsprobleem en moet tegen GP van Miami 2023 aangepast worden”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-rijder George Russell is niet te spreken over het baanoppervlak op het Miami International Autodrome en hij roept de beheerders van het circuit op om aanpassingen te doen tegen dat de F1 terugkeert. Volgens Russell vormt het baanoppervlak immers een ‘veiligheidsprobleem’.

Tijdens het grootste deel van de race kregen we een soort ‘processie’ te zien waarbij rijders achter elkaar rijden en elkaar moeilijk konden inhalen. Het was dan ook vooral de safety car die tijdens de race voor enig spektakel zorgde.

Voorafgaand aan het raceweekend hadden de rijders reeds gewaarschuwd dat we waarschijnlijk een ‘processie-race’ zouden krijgen en volgens George Russell vormt het baanoppervlak bovendien ook nog eens een ‘veiligheidsprobleem’. Hij vindt dan ook dat er iets moet veranderen tegen volgend jaar.

“Eerst en vooral is het een veiligheidsprobleem,” aldus Russell over het baanoppervlak in Miami.

“Daarnaast zorgt het ook niet voor goed en mooi racen. Je kan niet zij-aan-zij met een andere wagen doorheen een bocht rijden wanneer er naast de ideale rijlijn niets van grip is.”

“Het is zoals in de regen rijden op slicks terwijl er slechts één droge rijlijn is. Je kan er rijden maar als je mooie races wilt en iets waarop de rijders zich kunnen amuseren dan moet er iets gebeuren.”

Volgens Russell stelt het probleem met de asfaltlaag zich specifiek in Miami, naast het feit dat er bijvoorbeeld ook problemen waren met de ingang van de pitlane.

“Het is vreemd want de asfaltlaag op andere circuits zoals Jeddah en Melbourne biedt wel enorm veel grip en zorgt ervoor dat je echt goed kan racen omdat je naast de ideale rijlijn kan gaan maar hier is er duidelijk iets mis gegaan,” aldus Russell.

“Ik crashte ook bijna toen ik in de pitlane kwam gereden. Dat is waarom we gevraagd hebben om de lijn die richting de pitlane ging te verwijderen want je mist dat er marbles langs de buitenkant terecht gingen komen, je wist dat er dan gecrasht zou worden. Het is jammer dat ze dat niet gewijzigd hebben.”