Bruno: het vervolg van de Senna saga

"Als je vindt dat ik goed ben, wacht dan maar tot mijn neefje zal beginnen racen", dat schijnt de grote Ayrton zelve eens tegen Frank Williams te hebben gezegd. "Het neefje" komt her en der voor in de documentaires over nonkel Senna, als een waterskie?nde of quad rijdende tegenstander voor Ayrton op zijn grote landgoed in Brazili?.

Bruno Senna wordt geboren in 1983. Ayrton is dan druk bezig de Britse F3 titel te winnen die de sleutel zal worden tot zijn F1 successen. Als nonkel Ayrton tragisch om het leven komt is Bruno dus goed 11 jaar oud. Een andere mythe gaat dat de jonge Bruno werd verboden om autosport te doen. Tegenover de Britse krant "The Independent" verklaart Bruno dat dit initi?el onjuist was. "Na de van mijn oom Ayrton werd ik niet meer gestimuleerd om in de richting van de autosport te gaan. Niemand in de familie keek nog naar races of bezocht nog autoraces". Het noodlot sloeg amper twee jaar later opnieuw toe als zijn vader omkomt bij een motorongeval. "Neen," zei mijn grootvader toen, "jij gaat in alle geval niet rijden!" en daarmee was de kous af. Ik legde mij dus toe op allerlei andere sporten. Tot ongeveer mijn 17de, toen ik een wagen kocht en dus op mijn ??ntje weer naar races ging kijken. Daar zag ik kerels die ik jaren tervoren had verslagen. Ik verdiende wat geld bij om mijn studies verder te betalen toen op een dag mijn moeder vroeg wat ik wilde doen."… "Terug gaan racen" vertelde ik. "ze was verbaasd want ze dacht dat ik het had opgegeven omdat ik het niet graag deed. Ik legde dus de situatie uit en dat was dat. Ik ging weer racen."

 

Karting was nu geen optie meer maar Gerhard Berger, vriend aan huis, stelde hem voor te beginnen in monoposto’s. Zijn legendarische naam en het familiefortuin gaf hem een goede duw in de rug richting Engeland. Via een test in een Formule Renault en de steun van Gerhard Berger kwam hij in de Engelse Formule BMW terecht. Berger vertelt : "hij was onmiddellijk redelijk snel, in alle geval snel genoeg om direct een jaar bij het team te kunnen blijven." Bruno Senna toonde zich snel in de kwalificaties maar beleefde telkens moeilijke races. Meer dan enkele podiums zaten er niet in. Daarna deed hij extra Formule3 races in Australi? tijdens de winter en begon het Britse F3 kampioenschap met een dubbeloverwinning. Nu had de pers hem in het vizier want de vergelijkingen met "nonkel Ayrton" waren uiteraard niet uit de lucht.

Bruno blijft redelijk nuchter onder alle aandacht. De Formule 3 titel ging uiteindelijk naar het Britse takent Mike Conway. Op Spa reden Conway en Senna een fantastische race in de Britse F3 manche als voorprogramma van de 24 uurs race, editie 2006. In mist en regen, op een doorweekte piste, besloten beiden slicks te gaan halen. Daarna reden ze met een tempo dat soms 10 seconden per ronde sneller was dan de leiders doorheen een gordijn van mist en regen naar een 2de en een 3de plaats op het podium. Alweer kwamen herinneringen boven aan de regengod Ayrton Senna. Bruno zelve? Die doet het voor de fun. Zoals we achteraf konden vaststellen toen we hem tussen de trailers tegen het lijf liepen. "You had a good race" … "Yeah it was, wasn’t it.." glunderde hij na deze briljante regenrace.

Na een relatief kort verblijf in de Formule BMW, de Formule3, een race in de Porsche Carrera Cup en testritten met de nieuwe Formula Masters zit hij dit seizoen in de GP2, ??n stap verwijderd van de F1. Is Bruno klaar voor de onvermijdelijke confrontatie met de legende, Ayrton Senna. "Mensen zullen mij altijd vergelijken met mijn oom," bekent hij, "m

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023