Christian Horner: “Daniel Ricciardo weigerde een miljoenencontract dat identiek was aan dat van Max Verstappen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Christian Horner onthult hoe een slecht geadviseerde Daniel Ricciardo een contractverlenging bij Red Bull, die hem zo veel zou laten verdienen als Max Verstappen, naast zich neerlegde.

Tijdens het seizoen 2018 was Daniel Ricciardo aan het onderhandelen over een nieuw contract bij Red Bull. Het waren destijds andere tijden en de crash met Max Verstappen in Azerbeidzjan en de overstap naar motorleverancier Honda deden de Australiër eieren voor zijn geld kiezen en richting Renault trekken. 

Na nog een omzwerving bij McLaren keerde Ricciardo in 2023 als derde rijder terug naar het oude nest. Hij mocht zelfs AlphaTauari-rijder Nyck de Vries vervangen, die wegens tegenvallende resultaten aan de kant geschoven werd, maar in Zandvoort brak Ricciardo zijn hand en stond hij weer aan de zijlijn.

Ricciardo heeft zijn hoop gevestigd op het stoeltje van Perez om vanaf 2025 weer teamgenoot van Max Verstappen te worden. Horner onthult dat Red Bull-baas Dietrich Mateschitz in 2018 Ricciardo hetzelfde salaris als Max Verstappen geboden heeft.   

“Daniel is een geweldige kerel, die eerder in zijn carrière zeer slecht werd geadviseerd,” vertelde Horner aan de ‘Eff Won podcast’. “Iedereen maakt wel eens fouten en ik denk dat hij inziet dat hij een fout heeft gemaakt door Red Bull te verlaten, hij werd slecht geadviseerd op het moment dat hij ons verliet en hij kon zien dat Max aan het groeien was en hij realiseerde zich waarschijnlijk niet hoe goed hij zou worden.”

“Het was in dat stadium duidelijk dat Max eraan kwam en je kon het ruwe talent gewoon zien, het moest alleen nog een beetje bijgeschaafd worden, dus gaven we Max een contract aan het begin van 2018 om zijn toekomst veilig te stellen.”

“Ik herinner me dat Daniel toen overstuur was en ineens het gevoel had dat hij niet het voorprogramma van Max wilde zijn, en hij kreeg een hoop herrie in zijn oor over geld op tafel.”

“Ik sprak met Dietrich Mateschitz voor de GP van Oostenrijk en zei: ‘Kijk, het is een beetje een probleem met Daniel, over het tekenen van een nieuw contract, kun je hem gewoon wat respect tonen, want Helmut Marko is duidelijk erg pro-Max?”

“‘Breng het gewoon in evenwicht en laat hem weten dat je hem wilt?’ Dus nam hij Daniel mee naar boven na de race in Oostenrijk, en ze waren meer dan een uur weg en toen verschenen ze allebei weer met een glimlach op hun gezicht.”

Horner laat weten dat Mateschitz Ricciardo evenveel wilde betalen als Max Verstappen.

 “Ik zei tegen Mateschitz, ‘Wat heb je met hem afgesproken?’ en hij zei: ‘Ik zei, ik geef hem gewoon wat we ook doen met Max.”

“Ik antwoordde met: ‘Wow, weet je hoeveel we Max betalen?’ en ik zei tegen hem hoeveel het was en hij zei: ‘Wie is daar Godverdomme mee akkoord gegaan?’ en zei: ‘Jij’.”

“Hij zei: ‘Oh, dat is erg veel geld, maar hij is een geweldige gast, dus laat ons hem dezelfde deal als Max geven’.”

Ondanks een tweejarig contractvoorstel dat gelijk was aan dat van Max Verstappen besloot Daniel Ricciardo toch om Red Bull te verlaten voor Renault.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023