Christian Horner geeft toe: “Michael Masi heeft eind vorig seizoen in Abu Dhabi een fout gemaakt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner geeft toe dat racedirecteur Michael Masi eind vorig jaar een fout maakte tijdens de controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi waardoor Max Verstappen de wereldtitel veroverde.

Na een herstart met nog een ronde te gaan peuzelde Max Verstappen met verse banden Lewis Hamilton op en kroonde zichzelf tot wereldkampioen. Rond de beslissingen van toenmalig racedirecteur Michael Masi hebben altijd controverse gehangen en na een onderzoek van de FIA werd er tot de conclusie gekomen dat de Australiër twee fouten gemaakt had.  

Hij riep de safety car terug naar de pitlane zonder dat deze een extra ronde had afgelegd zoals vereist door de Formula 1 Sporting Regulations en hij stond niet toe dat alle gedubbelde auto’s zich konden ontdubbelen. Masi was de kop van jut en werd uit zijn functie van racedirecteur ontheven.

Christian Horner heeft het altijd opgenomen voor Masi en beschuldigde Mercedes ervan een moddercampagne tegen de Australiër te voeren om de prestaties van Red Bull in diskrediet te brengen. Nu geeft hij in een interview met “The Cambridge Union” toe dat Masi wel degelijk fouten heeft gemaakt.

“Hij heeft een fout gemaakt en dat is dat hij niet alle gedubbelde auto’s heeft laten ontdubbelen,” aldus Horner. “Ik denk dat er nog drie auto’s in de achterhoede reden die zich niet hebben kunnen ontdubbelen. Dat was de enige fout die hij gemaakt heeft.”

De Red Bull-teambaas heeft het niet over de beslissing om de safety car een ronde eerder binnen te roepen dan de regels voorschrijven.

“Ik vond het enorm hard om hem publiekelijk als zondebok op te voeren. En de rotzooi en verwijten die hij online te verduren kreeg zonder echte steun van de federatie.”

“Hij maakte vorig jaar ook veel beslissingen die in ons nadeel speelden, zoals bijvoorbeeld de gele vlag tijdens de kwalificatie in Qatar of het incident met Lewis Hamilton in Silverstone. Maar ik had wel medelijden met hem, er had meer steun moeten zijn na dat kampioenschap, want hij zat in een ongelooflijk moeilijke positie.”

De controverse die er kwam na de seizoensfinale heeft er voor gezorgd dat de prestaties van Verstappen een beetje naar de achtergrond verhuisden. 

“Er is duidelijk veel te doen geweest over Abu Dhabi. Het was jammer dat de prestaties van Max in het afgelopen jaar werden afgezwakt door wat er in Abu Dhabi gebeurde”.

“Het is een realiteit dat een kampioenschap gewonnen wordt op een seizoen en niet in een enkele race. En ik denk dat de manier waarop Max vorig jaar reed, soms was het niet met de beste auto, maar door sommige prestaties die hij vorig jaar neerzette, verdiende hij dat kampioenschap 100 procent.”

“En ik denk dat deze dingen af en toe gebeuren. Er zijn soms close calls in de sport.”

“Ik was erg teleurgesteld in de manier waarop de FIA met Michael omging, omdat hij in de wedstrijdleiding het beste deed wat hij kon met de druk die hij had. De boodschap was altijd heel duidelijk dat hij altijd onder druk zou staan om die race te herstarten. Niemand wou een wereldkampioenschap gewonnen zien worden onder een safety car.”

F1
Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print