Christian Horner haalt hard uit na ‘schokkende brief’ van Zak Brown: “Kinderen worden hierdoor gepest”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft hard uitgehaald naar zijn McLaren-tegenhanger Zak Brown, die deze week een brief schreef naar de FIA met de vraag om Red Bull hard te straffen voor het overtreden van het budgetplafond.

Brown wond er in zijn brief geen doekjes om, hij vindt dat het niet naleven van de financiële regels niet meer of minder is dan valsspelen en hij vroeg een harde straf voor Red Bull. Het is niet verwonderlijk dat die brief bij Christian Horner in het verkeerde keelgat geschoten is hij haalde in Austin op zijn beurt ook hard uit naar Zak Brown.

“Uiteraard was de brief van Zak, die niet naar ons is doorgestuurd maar die we wel hebben gezien, enorm teleurstellend”, aldus Horner in Austin. “Dat je door een competitiegenoot wordt beschuldigd van valsspelen en fraude is schokkend. Het is absoluut schokkend. Zonder de feiten, zonder enige kennis van de details, dat hij dat soort beschuldigingen kan uiten.”

“We staan al sinds Singapore terecht vanwege publieke beschuldigingen. De retoriek van valsspelers, de retoriek dat we enorme voordelen hebben gehad, de cijfers die in de media naar buiten zijn gebracht liggen mijlenver van de werkelijkheid af. De schade die dat toebrengt aan het merk, aan onze partners, aan de chauffeurs, aan ons personeel, in een tijd waarin geestelijke gezondheid veel aandacht krijgt, zien we grote problemen bij ons personeel.”

“We krijgen kinderen die gepest worden op speelplaatsen, kinderen van werknemers, dat is niet goed door fictieve beschuldigingen van andere teams. Je kunt niet zomaar dat soort beschuldigingen uiten zonder feiten of substantie. Wij zijn absoluut ontzet over het gedrag van sommige van onze concurrenten.”

Horner wil ook nog benadrukken dat zijn team geen voordeel gehaald heeft uit het geld dat te veel werd uitgegeven in 2021. Hij laat ook weten dat het gaat om een bedrag van minder dan een miljoen dollar.

“Absoluut niet. Ik denk dat je moet kijken naar wat de relevante kosten zijn? En waren de relevante kosten binnen de limiet en welke vallen buiten de limiet. Dat is waar de interpretatie vandaan komt en ons standpunt is dat onze relevante kosten binnen het plafond vallen. Uiteraard zijn we in gesprek met de FIA over wat die kosten zijn en wat verzachtende omstandigheden zijn, enz.”

“We hadden dus geen enkel voordeel vanuit een ontwikkelingsperspectief of een operationeel perspectief voor 2021 of 2022 door de manier waarop we binnen het plafond opereerden. Ons voorstel lag aanzienlijk onder het plafond. We verwachtten dat bepaalde dingen mogelijk zouden worden aangevochten of verduidelijkt, zoals het geval is bij een gloednieuwe reeks regels, maar op basis van externe, professionele boekhoudkundige derden, waren de interpretaties van die regels van een document van 52 pagina’s om dit te controleren zeer duidelijk van onze kant.”

“Dus we hebben absoluut en categorisch niet het gevoel dat we enig voordeel hebben gehad in 2021 of 2022, of ’23 of ’24 of sommige teams hebben het zelfs over ’26 – het is totaal fictief.”

Volgens Horner heeft de brief van Zak Brown er ook voor gezorgd dat de vooroordelen tegen Red Bull alleen maar groter geworden zijn.

“Ik denk dat dit heeft bijgedragen tot een gezamenlijke campagne om Red Bull een draconische straf op te leggen voor wat uiteindelijk waarschijnlijk een paar honderdduizend dollar is, waarover we het met de FIA hebben,” besluit Horner.