Christian Horner: ‘Het is erg onbeleefd om onder iemands rok te kijken”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner is niet bezorgd over het feit dat de concurrentie in Monaco de bodem van hun bolide heeft kunnen zien toen de bolide van Sergio Perez zaterdag getakeld werd.

Het team dat de technische reglementen van de laatste generatie F1-bolides het beste onder de knie heeft is ongetwijfeld Red Bull. Sinds vorig seizoen domineren ze de Formule 1 en het wordt algemeen aangenomen dat de sterke prestaties van Red Bull vooral toe te schrijven zijn aan de manier waarop de lucht onder de bodem van de RB19 heen gaat.

Het is voor de concurrentie uiteraard niet makkelijk om een glimp op te vangen van de bodem van de Red Bull-auto’s, maar in Monaco kregen ze daar toch de kans toe toen de Red Bull F1-bolide van Sergio Perez op zaterdag getakeld moest worden. 

Als men Christian Horner vraagt of hij bezorgd was of de geheimen van de RB19 nu zouden worden blootgelegd antwoordde de Brit met een kwinkslag: “Het is erg onbeleefd om onder iemands rok te kijken.”

De Red Bull van Perez was trouwens niet de enige bolide waarvan de bodemplaat te zien was, ook de Mercedes van Hamilton moest worden getakeld en onderging hetzelfde lot. Horner maakt zich niet al te veel zorgen en denkt dat de concurrentie ook voor de GP van Monaco wel een idee had over hoe de vloer van hun bolide eruitziet (“Zelfs met behulp van foto’s blijft de vloer van Red Bull F1-bolide moeilijk te kopiëren”).

“Foto’s van vloeren worden genomen in en rond de paddock,” zei hij. “Ze komen aan in busjes, ze werken met de auto’s, de rolluiken zijn omhoog. Elk team heeft spionagefotografen in dienst om foto’s van de auto’s te maken als ze in onderdelen zijn. Dat is dus de gangbare praktijk.”

“Ik had niet gedacht dat het de eerste foto van de vloer is. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat hij aan een kraan hangt. Maar alle teams streven altijd naar die informatie.”

De Performance Director van Aston Martin, Tom McCullough, reageerde opgelucht dat hun auto niet aan een kraan had gehangen tijdens het raceweekend.

“Gelukkig zijn die van ons nog niet de lucht in gegaan. Laten we proberen dat zo te houden.”

“F1-ontwerpers willen vooral voorkomen dat de vloer van hun auto’s wordt gezien. Maar er zijn heel wat opgewonden aerodynamici in de pitstraat die naar al die dingen kijken.”