Christian Horner: “Max Verstappen had ook met de strategie van Perez gewonnen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner zou Max Verstappen de race in Miami ook gewonnen hebben indien hij op dezelfde bandenstrategie had gestaan als Sergio Perez die de race van op de polepositie mocht vertrekken.

Verstappen startte de GP van Miami van op P9 en dat op een setje harde banden. Het leek een zware gok maar achteraf gezien slaagde Verstappen er wel in om redelijk vlot van de negende plaats naar de overwinning te rijden. Sergio Perez kende tijdens zijn eerste stint op de medium banden meer problemen. Het was dan ook opmerkelijk dat Verstappen ondanks het inhalen en de harde bandencompound naderde op Perez.

Perez liet weten dat het een foute keuze was om op de medium band aan de race te beginnen, dat hij tijdens zijn eerste stint niet voldoende kon pushen met een zware wagen en daardoor de race verloor (Sergio Perez ziet Verstappen winnen: “De medium band presteerde erg slecht”). Teambaas Christian Horner is het daar echter niet mee eens, volgens Horner had Verstappen ook gewonnen indien hij op de medium band aan de race was begonnen.

“Ik denk dat als Max op de andere strategie had gestaan, dat hij gelijkaardig zou gepresteerd hebben,” aldus de Red Bull-teambaas. “Ik denk dat Max overduidelijk gefrustreerd was door zijn fout tijdens de kwalificatie die hij niet kon rechtzetten.”

“Hij had voldoende vertrouwen om aan de race te beginnen en iets anders te doen dan de rest.”

Theoretisch was de door Max Verstappen gehanteerde strategie trager maar de engineers gaven Verstappen de vrijheid om het te proberen.

“De strategie wordt uiteraard besproken, de cijfers worden ’s nachts geanalyseerd en we hebben de voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen,” aldus Horner. “Zijn team van engineers en Max zelf wilden ervoor gaan. Ik gaf mijn akkoord en zei dat als hij het wilde doen dat het oké was.”

Volgens Horner was Sergio Perez tijdens het begin van de race bovendien erg nerveus over de bandenslijtage, wat hem deed inhouden en daardoor dus ook tijd verliezen.

“Tijdens de eerste tien ronden was hij de snelheid aan het managen. Ik denk dat hij nerveus was over de band rechts vooraan en we zagen ook bij andere teams graining ontstaan,” aldus Horner. “Ik denk dat hij op zich goed aan het rijden was om de band rechts vooraan te sparen en na die eerste tien ronden begon hij te pushen om een voorsprong uit te bouwen.”

“Wanneer je het achteraf bekijkt dan had hij waarschijnlijk tijdens die eerste stint harder mogen pushen want de medium band bleek achteraf gezien een erg goede band, zoals we ook bij Fernando Alonso zagen die erg lang doorging op zijn setje medium banden.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print