“De FIA kan de F1-teams niet verplichten om een nieuw team toe te laten”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens FIA-president Mohammed Ben Sulayem kan de FIA de huidige F1-teams niet forceren nieuwe teams te aanvaarden maar tegelijkertijd laat hij ook verstaan dat de FIA een kandidatuur die aan de voorwaarden voldoet niet kan weigeren.

De enorm toegenomen populariteit van de Formule 1 de voorbije jaren heeft ertoe geleid dat er steeds meer interesse is om nieuwe F1-teams op te richten. Eerder waren er al Andretti-Cadillac en Formula Equal, van voormalig BAR F1-teambaas Craig Pollock, die lieten verstaan dat ze een F1-team in 2026 op de startgrid willen plaatsen. Vandaag volgde er dan het nieuws dat ook het Britse Hitech GP zich kandidaat stelde om een F1-team op te richten.

Steeds meer kandidaten dus om de F1-startgrid te vervoegen en de FIA heeft dan ook een ’tender ‘Expression of Interest’ uitgeschreven door eventuele kandidaten. Bij de bestaande F1-teams heerst er echter enige terughoudenheid, zo wordt er bijvoorbeeld gevreesd dat het prijzengeld over meer teams verdeeld zal moeten worden en dat dit de levensvatbaarheid van de bestaande teams mogelijk in gevaar kan brengen.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem begrijpt dat er enige terughoudendheid is maar is ondertussen ook een voorstander van de zoektocht naar nieuwe F1-teams.

“Er zijn enkele teams die in de sport willen komen,” aldus Ben Sulayem tegenover ‘GrandPrix247’. “We zijn blij dat ze hun interesse hebben laten blijken.”

“We werken met de FOM en Stefano Domenicali samen. Het is zeer belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan.”

“Ze realiseren zich dat de FIA één van de belangrijkste partners hierin is. We zijn het er allebei over eens dat we de grote teams niet kunnen forceren om ja of nee te zeggen tegenover een nieuw team. Het ligt in hun handen.”

Voor de buitenwereld is niet duidelijk dat de zogenaamde ‘Expression of Interest’ van de FIA als doel heeft wanneer de Formule 1 zelf het laatste woord heeft maar volgens Ben Sulayem is het belangrijk dat de FIA een soort ‘filter’ kan zijn in dit proces waarbij het ervoor kan zorgen dat enkel ernstige kandidaten in aanmerking komen.

“Wanneer je het hebt over de ‘Expression of Interest’ dan moet je weten dat er nog steeds de regels zijn en wij gaan een kandidatuur niet tegenhouden en ‘nee’ zeggen omdat we een andere keuzemogelijkheid hebben, wij gaan niet nee zeggen en hen weigeren van hun kandidatuur in te dienen.”

“Ik begrijp de bezorgdheid van de andere teams over een eventueel nieuw team.”