Toto Wolff: “Je neemt een te groot risico wanneer je bandenwarmers verbiedt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff houdt een eventueel verbod op bandenwarmers veel risico’s in. Hij is dan ook geen voorstander van een verbod.

Eind juli wordt er gestemd over een eventueel verbod op bandenwarmers in de Formule 1 vanaf volgend seizoen. De bedoeling van het verbod is voor meer spektakel zorgen maar tegelijkertijd ook bijdragen aan het duurzamer maken van de sport omdat er minder elektriciteit gebruikt moet worden en het benodigde materiaal de wereld niet rond getransporteerd moet worden.

Tijdens de eerste tests met de nieuwe bandencompounds die zonder bandenwarmers gebruikt kunnen worden kwamen er niet meteen problemen naar boven maar desondanks klinkt er steeds meer kritiek op een eventueel verbod op bandenwarmers. Er wordt gevreesd voor crashes wanneer rijders met ‘koude’ banden uit de pitlane komen.

George Russell uitte onlangs de kritiek dat de Formule 1 momenteel niet klaar is voor races zonder bandenwarmers en ook Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is geen voorstander van een verbod.

“Los van enige specifieke gedachten en voorkeuren als team, je wil uiteindelijk gewoon een goede show en we moeten luisteren naar de rijders,” aldus Wolff. “En misschien niet naar één rijder maar naar iedereen wat betreft hun mening over banden zonder bandenwarmers.”

“Ik heb de neiging om akkoord te gaan met de rijders dat wanneer we experimenteren dat er dan potentieel een veiligheidsprobleem is. We hebben in Spa gezien hoe dat fout kan gaan.”

“Is dat wat we willen bereiken? Is het dat we, net als geen energie besteden aan bandenwarmers voor regenbanden die we tijdens het jaar niet gebruiken, slechts een beperkt iets?”

“Ja, het draait rond ‘risico en beloning’. Ik heb steeds de mening dat die twee goed afgemeten moeten worden, ik denk niet dat er een grote beloning is voor het experimenteren met F1-bolides en de rijders en dat voor een beetje meer plezier.”