Euro F3000 wil aan belang winnen

Sinds het F3000 programma, dat in het kader van de F1 weekends gehouden werd, vervangen is door de GP2, verdween de serie wat naar de achtergrond. In Italië echter bleef men de F3000 wagens gebruiken en werd er een tweeledig kampioenschap doorgezet : het Italiaanse en een internationale variant, die onder de naam Euro F3000 serie gaat. Reeds in het verleden puurde de F1 uit deze Italiaanse talentenvijver. De beroemdste vertegenwoordiger in zonder twijfel Felipe Massa, in 2002 door Peter Sauber uit de Italiaanse F3000 geplukt als vervanger van Kimi Raikkonen.

Sinds enige tijd is de F3000 aan een heropleving bezig. De serie biedt enkele niet te missen voordelen : relatief goedkoop, een waardevol plateau met gerennomeerde Italiaanse renstallen (zoals Minardi, Draco, Coloni, Fisichella Motorsports..) en voor de winnaar een GP2 test en …. een FIA Superlicentie voor de F1! Dat trekt volk van heinde en ver.

De Euro Series F3000 wil zich verder profileren als aanvoerserie voor de F1 en heeft daartoe een samenwerkingsakkoord gesloten met de Zuidamerikaanse Panamerican GP. Er is al een niet te onderschatten Zuidamerikanse kolonie aanwezig in de Italiaanse serie en met deze samenwerking wil men een Europees opstapje bieden aan Zuidamerikaans talent. Immers, de rijders rijden veelal over dezelfde circuits als de F1 (Nurburgring, Monza, Spa, Hungaroring…) en de superlicentie op het einde van het seizoen moet een serieuze aanlokking vormen voor kapitaal en talent uit Zuid-Amerika.

Midden oktober is de Euro F3000 te gast op Spa-Francorchamps. In de huidige stand van het kampioenschap lijkt de Argentijn Davide Rigon (Minardi) de beste papieren te hebben. Nadat hij challengers als Nunes, Danielsson, Martini en Razia heeft gevloerd lijkt hij veilig op weg naar een dubbeltitel van Italiaans en Europees kampioen F3000. Danielsson veroorzaakte even opschudding toen hij verleden maand de samenwerking met Elk Racing opzegde om "verdere carriéreplannen te kunnen uitvoeren". Maar de komst van de nieuwe wonderboy Saez Merino biedt Elk Racing nieuwe vooruitzichten.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner