F1-baas Stefano Domenicali: “Ik ben zenuwachtig voor resultaten budgetplafond 2022”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de inbreuk van Red Bull op het budgetplafon in 2021, en de hoge inflatie die er momenteel is, heerst er een gezonde zenuwachtigheid bij F1-baas Stefano Domenicali.

Tegen 31 maart moesten de F1-teams hun dossier met betrekking tot het respecteren van het budgetplafond in 2022 indienen. Vorig jaar heerste er heel wat zenuwachtigheid rondom de allereerste resultaten met betrekking tot het budgetplafond 2021 maar ook voor 2022 heerst er nu heel wat zenuwachtigheid.

Slaagden alle teams er deze keer wel in om het budgetplafond te respecteren, dit terwijl de inflatie serieus hoog was en de kosten voor de teams dan ook serieus opliepen. Daar kwam ook nog eens bij dat het budgetplafond in 2021 daalde van 145 miljoen dollar naar 140 miljoen dollar.

Red Bull-teambaas Christian Horner waarschuwde eind vorig jaar dat de snel stijgende inflatie er mogelijk zou voor zorgen dat meer dan de helft van de F1-teams het budgetplafond mogelijk niet zouden respecteren (Lees: Christian Horner waarschuwt: “Zes F1-teams overschrijden in 2022 waarschijnlijk het budgetplafond”). Uiteindelijk werd besloten om het budgetplafond met 3 procent te ‘indexeren’.

Bij de FIA gaan de financieel analisten nu aan de slag om het door de teams ingediende cijfermateriaal te doorspitten en te controleren. Bij F1-baas Stefano Domenicali heerst nu een gezonde zenuwachtigheid.

“Ik ben meer dan nerveus,” aldus Domenicali tegenover ‘Sky Sports’. “Ik ben redelijk zeker dat iedereen nu begrijpt wat het effect is van het plegen van een inbreuk en ik ben het er mee eens dat de focus hierop nu enorm zal zijn.”

Ik denk dat er nu veel aandacht zal zijn omwille van de geloofwaardigheid en om na te gaan of iedereen de regel respecteert, dit moet echter eerder vroeg dan laat gebeuren.”

Vorig jaar werden de resultaten en het certificaat van het respecteren van het budgetplafond erg laat op het seizoen bekendgemaakt, waardoor ook de eventuele straf pas laat werd toegekend. Daarop kwam veel kritiek en volgens de F1-baas wordt die kritiek ook ter harte genomen door de FIA.

“We bespreken dit met de FIA om ervoor te zorgen dat de controle en certificering zo snel mogelijk gebeurt. Wanneer een team over het budgetplafond gaat moet dit immers gepast en zo snel mogelijk gevolgen hebben,” besluit Domenicali.