“F1-kalender zal in 2024 ingrijpend veranderen, races worden verplaatst naar zaterdag”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens gerenommeerd F1-journalist Joe Saward krijgen we enkele ingrijpende wijzigingen op de F1-kalender 2024.

Momenteel wordt er nog volop gesleuteld aan de F1-kalender voor volgend jaar en is het wachten op een eerste ‘voorlopige’ kalender voor het F1-seizoen 2024. Die kalender zou volgens Joe Saward ingrijpend anders zijn met onder andere meer races die op zaterdag worden verreden.

Dit seizoen vindt er met de GP van Las Vegas al één race op zaterdag plaats, dit omdat men een zogenaamde ‘nachtrace’ wil organiseren. In zijn ‘Green Notebook’ laat Saward verstaan dat de race in Bahrein en Saoedi-Arabië volgend jaar van zondag naar zaterdag verplaatst gaan worden. Naar een reden hiervoor is het niet ver zoeken: de Ramadan.

De Ramadan begin op 10 maart, de dag waarop normaal gesproken de GP van Saoedi-Arabië zou moeten plaatsvinden. Daarom zou de race verplaatst worden naar zaterdag, wat dan ook weer gevolgen zou hebben voor de GP van Bahrein, de openingsrace van het F1-seizoen 2024.

“Het grote probleem waar nog niemand het over heeft gehad is het feit dat de eerste twee races van het jaar op zaterdagavond zullen georganiseerd worden, dit in plaats van op zondagmiddag,” aldus Saward. “Voor de lokale organisatoren is dit erg logisch want in de Islamitische wereld betekent ‘weekend’ meestal vrijdag en zaterdag in plaats van de westerse zaterdag en zondag. In de Arabische wereld is zondag een werkdag.”

“De verandering op de kalender komt echter niet daardoor maar door de Ramadan, die periode van religieuze toewijding valt niet te verenigen met F1-races. De Ramadan begint op zondag 10 maart en daarom zal de GP va Saoedi-Arabië op zaterdagavond 9 maart plaatsvinden. Om alles op een zeer beperkte tijd te kunnen transporteren zal ook de GP van Bahrein een dag naar voren verplaatst worden, naar zaterdag 2 maart.”