‘Spygate-schandaal’ in Formule E met team van Stoffel Vandoorne: Nick Cassidy wint in Portland

Envision Racing
Envision Racing

De Formule E is in de ban van een zogenaamd ‘spygate-schandaal’. DS Penske, het team waarvoor onze landgenoot Stoffel Vandoorne racet, kreeg een recordboete en beide wagens moesten uit de pitlane vertrekken. Nick Cassidy won de ePrix van Portland.

Jake Dennis veroverde de polepositie voor de race maar na afloop van de kwalificatie ging er bijzonder veel aandacht naar een diskwalificatie voor het rijdersduo van DS Penske. Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne hadden zich als zesde en tiende gekwalificeerd maar beide rijders werden gediskwalificeerd nadat er een zogenaamd ‘Radio Frequency Identification scanapparaat’ was ontdekt aan het begin van de pitlane.

Met de ‘RFI’ kon DS Penske liver data verzamelen over alle Formule E-bolides en dat werd door de wedstrijdleiding met de zwaarste straf bestraft. 25 000 dollar boete en een diskwalificatie voor beide rijders. Opmerkelijk is dat de FIA aanvankelijk alleen meldde dat er data over de banden werd verzameld maar dat statement werd nadien ingetrokken.

Wat de race betreft maakte polesitter Jake Dennis een goede start maar we kregen tijdens de beginfase van de race wel wat wissels aan de leiding van de race. Vervolgens werd de race opgeschrikt door een serieuze crash van Nico Müller. Müller had een probleem met de remmen en ging quasi volgas de muur in. 27G kreeg de Zwitser te verwerken maar hij stapte zonder kleerscheuren uit de wagen.

Door de crash kwam de safety car gedurende een lange periode op de baan. Wanneer we vervolgens toch opnieuw raceten probeerden de rijders om niet op kop te moeten rijden omdat ze zo energie konden sparen. Daardoor bleef het rijdersveld gedurende een lange periode redelijk dicht bij elkaar rijden.

We kregen nog een tweede safety car nadat ook Merhi stil was gevallen maar uiteindelijk kregen we tijdens het slot toch een ‘echte race’ voor de overwinning. Antonio Felix da Costa was de eerste rijder die voluit begon te gaan. De Portugees slaagde erin een kloofje uit te bouwen tegenover de rest maar kon deze voorsprong niet behouden.

Cassidy ging Antonio Felix da Costa voorbij en won na enkele spannende slotronden de allereerste ePrix van Portland, voor Jake Dennis en Antonio Felix da Costa die het podium vervolledigden. Vanuit de pitlane wisten Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne als elfde en twaalfde buiten de punten te finishen. DS Penske en beide rijders doen daarmee een erg slechte zaak.

Jake Dennis is de nieuwe leider in het kampioenschap met slechts één punt voorsprong op Nick Cassidy. De volgende twee races staan tijdens het weekend van 15 en 16 juli gepland in Rome.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print