Felipe Massa begint rechtszaak tegen de FIA, F1 en Bernie Ecclestone: schadevergoeding van 175 miljoen euro?

Ferrari
Ferrari

Na maanden van speculaties is het zover: Felipe Massa is zijn veelbesproken rechtszaak tegen de FIA, de F1 en voormalig F1-baas Bernie Ecclestone begonnen. Massa greep in 2008 nipt naast de F1-titel maar eist nu omwille van het ‘crashgate-schandaal’ een aanzienlijke schadevergoeding.

Het is één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de Formule 1, Lewis Hamilton die in de laatste bocht van de GP van Brazilië, de laatste bocht van het F1-seizoen, voorbij gaat aan Timo Glock en zich zo voor de eerste keer tot F1-kampioen kroont. Thuisrijder Felipe Massa verliest in allerlaatste instantie de titelstrijd, maar zover had het nooit mogen komen meent Felipe Massa.

Zo’n jaar na de seizoensfinale kwam immers uit dat Nelson Piquet Jr. tijdens de GP van Singapore doelbewust en op vraag van Renault crashte zodat Alonso de race kon winnen. Felipe Massa was het grootste slachtoffer want hij verloor daardoor heel wat wk-punten, punten waarmee hij en niet Hamilton kampioen had kunnen worden.

Bernie Ecclestone liet vorig jaar in een interview verstaan dat hij en Max Mosley, die destijds de FIA-voorzitter was, al in 2008 weet hadden van het veelbesproken ‘crashgate-schandaal’ maar dat ze het niet onderzochten en geen verdere maatregelen namen om de sport niet in diskrediet te brengen.

Felipe Massa is naar eigen zeggen de wereldtitel mislopen omdat de F1, de FIA en Bernie Ecclestone geen actie ondernamen voorafgaand aan de officiële uitreiking van de wereldtitel. Het reglement bepaalt dat na die uitreiking er geen betwisting en aanpassing van het resultaat kan zijn. Massa trachtte de voorbije maanden om via zijn advocaten tot een akkoord te komen maar hij ziet zich nu genoodzaakt om een rechtszaak te starten.

Massa is van mening dat heel het ‘crashgate-schandaal’ een overtreding is van de FIA-reglementen en hij wil ook een schadevergoeding voor het mislopen van de wereldtitel in 2008. Naast de wereldtitel op zich zou Massa ook een groot financieel verlies geleden hebben door het feit dat Hamilton en niet hij tot wereldkampioen werd gekroond.

De Braziliaanse advocaat van Felipe Massa verwees ook naar de recente gebeurtenissen bij de FIA. Volgens hem bewijzen ze dat er structurele problemen zijn op het vlak van transparantie en integriteit. Massa zou een schadevergoeding eisen tussen de 70 en 175 miljoen euro. Het zou Massa echter niet om het geld te doen zijn want hij wil “de geloofwaardigheid en de toekomst van de Formule 1 op de lange termijn te herstellen”.