Fernando Alonso: “Te grote F1-bolides vormen een groter probleem dan het gewicht”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Er is de voorbije dagen opnieuw veel te doen rond het gewicht van de F1-bolides. Die zijn volgens veel F1-piloten en F1-insiders te zwaar maar volgens Fernando Alonso vormen de te grote afmetingen van de huidige generatie F1-bolides momenteel een veel groter probleem.

Steeds vaker weerklinkt de oproep om de F1-bolides in de toekomst lichter te maken. Het gewicht van de F1-bolides is de voorbije jaren enorm toegenomen en dat beïnvloedt het rijgedrag en het racen. Fernando Alonso is het daar gedeeltelijk mee eens, volgens de Spanjaard vormen de afmetingen van de huidige generatie F1-bolides een veel groter probleem.

“Het gewicht is buitengewoon,” aldus Alonso. “Momenteel is de performance in de bochten tegen lage snelheid niet geweldig.”

“We blijven deze wagen steeds veiliger maken maar hoe zwaarder je ze maakt, des te groter de impact want het lijkt steeds meer alsof je met een bus crasht in plaats van met een Smart.”

De FIA en de F1 lieten reeds weten dat ze bij de introductie van de nieuwe generatie wagens in 2026 de F1-bolides minder willen laten wegen maar volgens Alonso moet ook het formaat van de wagens terug kleiner worden. Momenteel zijn de F1-bolides 5,63 meter lang en 2 meter breed.

“Ik denk dat het gewicht verminderen het spektakel niet zoveel zal vergroten,” vertelt Alonso. “Ik denk dat het meer het formaat van de wagens is dan het gewicht dat het allemaal wat moeilijker maakt.”

“Inhalen, gevechten tijdens de eerste bochten van de race, het is nu moeilijk om je wagen te positioneren, gewoon omwille van het formaat van de wagens, niet omwille van het gewicht.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print