Fernando Alonso wil dat F1-kwalificatie terugkeert naar een ‘oud format’: “Slechts één rondje per rijder”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso zou graag hebben dat de Formule 1 op kortere circuits terugkeert naar een oud format van de kwalificatie met slechts één ronde per rijder. Daarmee kunnen volgens Alonso verschillende problemen, waaronder vooral het ‘verkeer’ aangepakt worden.

Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen, rijders die klagen over andere rijders die in de weg rijden tijdens de kwalificatie, het zogenaamde ‘verkeer’. Vooral op kortere circuits blijkt het een probleem te zijn en laat de Red Bull Ring dit weekend daar net een schoolvoorbeeld van zijn.

Tijdens de kwalificaties worden rijders vervolgens soms bestraft voor het hinderen van andere rijders, al kunnen ze daar soms zelf niets aan doen. Daarnaast valt het meermaals voor dat het ‘slachtoffer’ van het hinderen vroegtijdig wordt uitgeschakeld.

Volgens Fernando Alonso bestaat er een eenvoudige oplossing voor, namelijk terugkeren naar een oud format waarbij er slechts één snelle ronde per rijder gereden mag worden.

“Het is ieder weekend een onderwerp van discussie, zeker op de kortere circuits,” aldus Alonso. “Er zijn niet veel mogelijkheden om het te verbeteren. Een mogelijkheid is de kwalificatie met één rondje zoals we in het verleden hadden.”

“Dat zou volgens mij ideaal zijn want er is slechts één wagen op de baan en die krijgt dan ook nog eens de volledige aandacht van de tv-uitzending wat voor de sponsors interessant is.”

“Het zorgt ook voor wat drama mochten de weersomstandigheden veranderen tijdens de kwalificatie. Je zou de polepositie naar verschillende rijders kunnen zien gaan. Een kwalificatie met één ronde geniet dan ook mijn voorkeur.”

Volgens Alonso is er nog een andere mogelijkheid en dat is de grid ‘splitten’ zoals bijvoorbeeld de Formule 2 doet in Monaco omdat er te veel wagens zijn om tegelijkertijd op de baan te gaan. De laatste keer dat er in de Formule 1 een kwalificatie was met slechts één rondje per rijder was in 2003.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print