FIA past reglement sprintkwalificatie aan om achterpoortje te dichten

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het F1-reglement is aangepast om komend raceweekend in Oostenrijk een achterpoortje in de regels voor de sprintkwalificatie te dichten. Slimme strategen benutten immers in Baku tijdens de sprintkwalificatie een achterpoortje.

In Baku vond het eerste raceweekend met een sprintrace plaats en tijdens de zogenaamde ‘Sprint Shootout’ werd er door rijders gebruik gemaakt van een achterpoortje. De regels van het format schrijven voor dat rijders tijdens het eerste en tweede deel van de Sprint Shootout een setje medium banden moeten gebruiken en tijdens het derde deel een setje zachte banden.

Rijders kunnen tijdens de kwalificatie op vrijdag echter al hun zachte banden opgebruiken zodat ze tijdens het derde deel van de Sprint Shootout eigenlijk niet meer kunnen deelnemen. Dit kan een bewuste keuze van rijders zijn omdat ze zo een betere gridpositie hebben voor de race op zondag, wanneer er meer punten toegekend worden dan tijdens de sprintrace op zaterdag.

In Baku opteerden Lando Norris en Yuki Tsunoda voor zo’n aanpak maar de FIA wil het achterpoortje in het reglement nu dichten. Rijders wordt nu toegestaan om met een gebruikt setje zachte banden deel te nemen aan het derde deel van de Sprint Shootout. Dit weerhoudt rijders er echter nog niet van om alle ‘nieuwe’ setjes al voorafgaand aan de ‘Sprint Shootout’ te gebruiken.

Met de nieuwe regel wordt ook vermeden dat rijders eventueel met intermediate-banden in actie zouden komen terwijl er omstandigheden zijn die eigenlijk voor slicks geschikt zijn.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print