FIA schorst Russische karter die nazigroet bracht op het podium

Twitter
Twitter

De FIA heeft de Russische karter Artem Severiukhin geschorst nadat hij op het podium na een kart-event de Hitlergroet bracht.

Sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel mogen Russische rijders niet meer deelnemen aan kampioenschappen van de FIA. Maar Severiukhin mocht deelnemen aan het event in Portugal omdat hij gebruik maakte van een Italiaanse licentie.

Voor het evenement ondertekende hij het ‘FIA Driver Commitment’ dat geldt voor alle Russische sporters waarin onder andere het volgende geschreven staat: “Ik zal geen verklaringen of commentaren afleggen, geen acties ondernemen of mij gedragen op een manier die schadelijk is voor de belangen van de FIA, een competitie en/of de motorsport in het algemeen”.

Severiukhin werd het onderwerp van een onderzoek van de stewards nadat hij tijdens het Italiaanse volkslied na de race zijn rechterarm naar boven gestrekt had. Na het onderzoek op 22 april oordeelden de stewards dat Severiukhin vijf clausules van de Internationale Sportcode had overtreden, waaronder het verbod op “het publiekelijk aanzetten tot geweld of haat”.

De stewards lieten weten dat ze na het incident van de FIA Kart racedirecteur en de media coördinator de melding hadden gekregen dat ze het gebaar interpreteerden als een Nazi-groet. 

De jonge Rus postte nog een video waarin hij zich verontschuldigt maar dat mocht niet baten, de FIA besliste om hem te schorsen.

Zij veroordeelden zijn daden “in de sterkst mogelijke bewoordingen” en omschreven deze als “een uiting van onsportief gedrag en een onaanvaardbare schending van de ethische en morele sportcodex”.

Volgens het oordeel van de FIA-stewards over Severiukhin heeft hij de Driver Commitment geschonden, alsook “artikel 12.2.1 c) d) e) f) m) van de internationale sportcode van de FIA voor 2022”. Deze zijn:

(c) Elk frauduleus gedrag of elke handeling die schadelijk is voor de belangen van een competitie of voor de belangen van de autosport in het algemeen.

(d) Elk streven naar een doelstelling die strijdig is met of ingaat tegen die van de FIA.

(e) Elke weigering of niet-toepassing van beslissingen van de FIA.

(f) woorden, daden of geschriften die de FIA, haar organen, haar leden of haar kaderleden, en meer in het algemeen de belangen van de motorsport en de door de FIA verdedigde waarden, moreel hebben geschaad of schade hebben berokkend.

(m) Elke openbare aanzetting tot geweld of haat.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print