FIA wil met ‘kleine reglementswijziging’ herhaling gebeurtenissen Abu Dhabi vermijden

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De FIA heeft een bijzonder kleine aanpassing aan het F1-reglement gedaan. Die moet een herhaling van de gebeurtenissen zoals tijdens de veelbesproken en discutabele seizoensfinale in Abu Dhabi eind vorig jaar zien te vermijden.

Na de crash van Nicholas Latifi en de safety car-fase die daarop ontstond besloot racedirecteur Michael Masi om slechts enkele van de gedubbelde wagens zich te laten ontdubbelen alvorens de race in de laatste ronde te hervatten, meer bepaalde alleen de gedubbelden tussen raceleider Lewis Hamilton en Max Verstappen op de tweede plaats.

Die beslissing zorgde voor heel wat commotie omdat het niet gebruikelijk is dat alle gedubbelden zich tijdens een safety car-fase mogen ontdubbelen. Toch was wat Michael Masi besliste niet geheel tegen de regels maar mogelijk een interpretatie van het reglement die niet zo geheel bedoeld was.

Om discussies in de toekomst te vermijden heeft de FIA nu beslist om de bewuste regel in het reglement aan te passen. Die luidt nu als volgt.

“If the clerk of the course considers it safe to do so, and the message ‘lapped cars may now overtake’ has been sent to all competitors using the official messaging system, all cars that have been lapped by the leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety car.”

De bewuste aanpassing in het F1-reglement

In de bewuste regel is er nu sprake van het woord ‘all’ in plaats van ‘any’. Daarmee bestaat er nu geen discussie meer over het al dan niet laten ontdubbelen van alle wagens of dat de mogelijkheid bestaat dat er slechts ‘enkele’ wagens zich mogen ontdubbelen.

Er is dus geen ruimte voor interpretatie meer mogelijk en daarmee hoopt de FIA een herhaling van wat zich tijdens het slot van de GP van Abu Dhabi 2021 afspeelde te voorkomen.

Bestel als eerste jouw exemplaar van de nieuwe F1-game F1 22 !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer