Frustraties bij Guenther Steiner: “Racedirecteur gaf ons foute info voor indienen protest tegen Alonso”

Haas F1 team
Haas F1 team

Volgens Haas F1-teambaas Guenther Steiner verkreeg zijn team in de Verenigde Staten een foute deadline voor het indienen van een protest tegen Fernando Alonso. Daardoor werd het protest aanvankelijk aanvaard maar tijdens de beroepsprocedure van Alpine vervolgens opnieuw teruggedraaid.

Na de race in Austin diende het Haas F1 team een protest in tegen Fernando Alonso omdat zijn wagen in ‘onveilige toestand’ bleef rijden. Volgens Haas moest Alonso de zwart-oranje vlag getoond krijgen, zoals de eigen rijder Kevin Magnussen dit seizoen meermaals overkwam.

De stewards vonden aanvankelijk het protest terecht en bestraften Alonso. Die beslissing werd echter teruggedraaid na een beroepsprocedure van Alpine waarin de stewards aanvaarden dat het oorspronkelijk protest niet aanvaard mocht worden.

Normaal moet een protest binnen de 30 minuten na de publicatie van de provisionele uitslag van de race ingediend worden, Haas deed dat 24 minten te laat. Aanvankelijk werd dat protest wel aanvaard omdat de stewards het als ‘onmogelijk’ achtten dat Haas het protest op tijd had kunnen indienen.

Tijdens de hoorzitting van de beroepsprocedure van Alpine kwam aan het licht dat het Haas F1 team van de ‘wedstrijdleiding’ te horen had gekregen dat ze een uur de tijd hadden om protest in te dienen en dat ze anders een ‘handgeschreven protest’ binnen de 30 minuten zouden ingediend hebben.

Bij Alpine zagen ze daarin het feit dat het Haas F1 team niet in de ‘onmogelijkheid’ was geweest om op tijd een protest in te dienen. Daardoor werd de tijdstraf voor Alonso tegen gedraaid en kreeg Alonso zijn zevende plaats terug.

“Het is enorm frustrerend dat we door senior officials van deze sport bepaalde info krijgen maar dat ze vervolgens zich daar niet aan houden,” aldus een gefrustreerde Guenther Steiner.

Toen hem gevraagd werd wie de bewuste info aan zijn team had meegedeeld wond Steiner er geen doekjes om: “De racedirecteur.”

Daarmee verwees Steiner overduidelijk naar Niels Wittich die ook al van de stewards de kritiek kreeg dat hij tijdens de race de zwart-oranje vlag had moeten tonen. In een reactie op de gebeurtenissen heeft de FIA wel al laten verstaan dat ze het gebruik van de zwart-oranje vlag gaan evalueren en bijsturen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print