Gaan de motorproblemen van Mercedes de F1-titelstrijd beslissen?

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De voorbije race moest Lewis Hamilton een gridpenalty incasseren door een onderdeel van zijn F1-motor te wisselen. Er duiken steeds meer problemen op met de Mercedes-motor. Er heerst dan ook bezorgdheid dat motorproblemen wel eens de titelstrijd in de Formule 1 kunnen gaan beslissen.

Mercedes werd dit jaar al meermaals met motorproblemen geconfronteerd, gelukkig voor hen gebeurde dat meestal bij zogenaamde ‘klantenteams’ die motoren van hen afnemen. De voorbije races duiken er echter ook steeds vaker motorproblemen op bij het eigen team.

Zo is er al langer sprake van ‘ruis’ op de interne verbrandingsmotor die zich in de Mercedes-krachtbron bevindt. In Turkije moest daardoor Lewis Hamilton van een nieuwe interne verbrandingsmotor voorzien worden.

“Ik denk dat we momenteel veel beter de oorzaak van onze problemen met de motoren begrijpen, het is iets dat van tijd tot tijd kan gebeuren, wanneer je een materiaalprobleem hebt, of een batch met problemen, dit zijn dingen waarmee je rekening dient te houden,” aldus Toto Wolff.

“De limieten worden verder gepusht en we hebben voorbeelden gezien van vreemde geluiden in de interne verbrandingsmotor.”

“We hadden toen niet echt een verklaring daarvoor en dat heeft ons in het verleden problemen bezorgd. We hadden motoren die gewoonweg vastliepen, nu draait het meer rond het beperken van de problemen.”

“Momenteel is het niet mogelijk om onderdelen te wisselen dus je kan het op die manier niet aanpakken.”

“Het is altijd erg belangrijk om een juiste balans te vinden tussen een snelle motor en een motor die betrouwbaar is, dat zal ook in de toekomst het geval zijn.”

“We zullen volgend seizoen niet ingaan met een nadeel, we weten waar ons zwakke punt zich bevindt. We moeten nu een oplossing vinden voor onze problemen.”

Lewis Hamilton zijn interne verbrandingsmotor moest voorafgaand aan de GP van Turkije vervangen worden en dat leverde hem een gridpenalty van tien plaatsen op. Hamilton maakt zich alvast geen zorgen over eventuele motorproblemen in de toekomst.

“Ik besteed er niet echt energie aan,” aldus Hamilton. “Het is niet mijn job om me zorgen te maken daarover, dus laat de jongens van het team zich erop focussen en zich er zorgen over maken.”

“Mijn motor bevindt zich in een goede toestand. Met mijn eerste motor reed ik geloof ik zes races. We hebben nog de tweede motor en ook de derde motor bevindt zich volgens mij nog in de pool met te gebruiken motoren.”

“Hopelijk heb ik geen vijfde motor nodig maar ik kan de toekomst niet voorspellen,” besloot Hamilton, die uiteraard een uitvalbeurt of bijkomende gridstraffen in de titelstrijd met Max Verstappen kan missen als kiespijn.