“Geen enkel F1-team zal in 2026 met haar nieuwe F1-bolide het minimumgewicht benaderen”

Williams F1 team
Williams F1 team

Volgens Williams-teambaas James Vowles zal het voor al de teams een enorme uitdaging worden om in 2026 het nieuw minimumgewicht van de nieuwe generatie F1-bolides te bereiken.

De voorbije jaren is het gewicht van de F1-bolides aanzienlijk gestegen. Daarop kwam, geheel terecht, heel wat kritiek van zowel de rijders als de fans. De F1-bolides werden de voorbije jaren immers niet alleen zwaarder maar ook langer en breder en dat bevorderde het racen niet. Op circuits zoals dat van Monaco is inhalen quasi onmogelijk geworden.

In 2026 wordt echter een geheel nieuwe generatie F1-bolides geïntroduceerd en die zou een lager gewicht moeten hebben en ook de afmetingen van het chassis zouden kleiner zijn. Dat zou op zich het gewicht enigszins moeten beperken maar de nieuwe generatie motoren zou iets zwaarder zijn dan de huidige.

Toch zou de nieuwe generatie F1-bolides een lager gewicht moeten hebben maar dat zal volgens Williams-teambaas Jams Vowles erg moeilijk gehaald kunnen worden. Vowles verwacht dan ook dat al de teams omwille van die uitdaging wat een gelijke start zullen hebben.

“Ik denk dat Williams zich in 2026 wat het gewicht betreft op een aanvaardbaar niveau zal bevinden,” aldus Vowles tegenover ‘Motorsport.com’. “Maar zelfs dan, 2026 wordt interessant met de regels want gewicht zal zo belangrijk zijn dat het enorm beloond zal worden wanneer je wagen minder weegt, het minimumgewicht is immers zo’n enorm laag gewicht.”

“Ik geloof niet dat we dat kunnen behalen. Maar zelfs los daarvan moeten we ervoor zorgen dat we over een wagen beschikken waarbij je in de windtunnel constant downforce kan toevoegen en dat tegen een hoog tempo, het is een erg competitief niveau.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print