GP Brazilië: Raceverslag

Lewis Hamilton heeft in de laatste ronden van dit seizoen zijn eerste wereldtitel behaald. Lang leek erop dat hij de titel zou halen, maar met de regen die op het einde nog uit de hemel viel verloor Hamilton nog twee plaatsen. De titel was zo voor Massa. Echter verloor Tim Glock plots twee plaatsen aan Hamilton en Vettel en dus mocht Hamilton ‘zegevieren’.

De start van de race werd tien minuten uitgesteld doordat vlak voor de start het kortstondig regende. Iedereen koos voor regenbanden bij de start. Kubica startte vanuit de pits. Coulthard en Nakajima raakten betrokken in een crash in de Senna-S, waardoor de SC enkele ronden buitenkwam. Enkel Nakajima kon de race verderzetten. Ook Piquet crashte en moest de strijd staken. Vooraan bleven de posities gelijk. Massa leidde de race voor Trulli, Raïkkönen en Hamilton.

Na zowat tien ronden kwam iedereen binnen om de regenbanden te vervangen door ‘slicks’. Hier haalden Vettel en Alonso een groot voordeel mee. Ze bezetten plaatsen 2 en 3, vlak na Massa. Hamilton was toen zevende maar Fisichella moest er even later aan geloven. Zo klom Hamilton op naar de vijfde plaats, mede door een fout van Trulli. Fisico had met een pitstop tijdens de SC-periode een strategisch goede zet gedaan, maar kon het tempo van het kop-peloton niet volgen. Ook Glock en Trulli gingen even later voorbij de Italiaan.

Met een vroege tweede stop voor Vettel, schoof Hamilton op naar plaats 4.

De hoop van Ferrari en Massa lag nu in handen van het weer en de betrouwbaarheid van de Mclaren. Met nog een vijftiental ronden te gaan werd er nog een regenbui voorspeld voor de laatste ronden. De weersvoorspellingen werden bewaarheid en met nog zes ronden te gaan werden de hemelssluizen weer open gezet. Iedereen, behalve de Toyota’s, kwam de pits in voor regenbanden. Bij Ferrari was men niet op tijd klaar om Massa binnen te halen en die mocht nog een extra rondje afwerken met ‘slicks’ op een nat Interlagos.

Met deze plotse pitstops schoof Glock, die niet pitte, plots op naar P4 achter Massa, Alonso en Raïkkönen. Hamilton stond op P5. Sebastian Vettel kwam roet in het eten gooien voor Mclaren, door Hamilton te passeren met nog twee ronden te gaan. Hamilton passeerde in de laatste meters nog Glock, die het moeilijk had op zijn droogweerbanden.
Massa won verdiend zijn thuisrace, voor Alonso en Raïkkönen. Vettel werd vierde voor Hamilton en Glock. Trulli en Kovalainen haalden respectievelijk nog 1 en 2 punten. Hamilton wordt met zijn eerste wereldtitel de jongste wereldkampioen ooit.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023