GP Europa: kwalificatieverslag

Felipe Massa haalde op het gloednieuwe stratencircuit van Valencia de pole positie voor Hamilton en Kubica. Tijdens deze kwalificatie waren het niet alleen de klassieke machten die meestreden. Het ‘kleine’ STR liet zich opmerken vooraan het peloton. In Q1 en Q2 reed Vettel respectievelijk de tweede en de snelste tijd. Ook de Toyota’s bleken sterk.

In Q1 haalde Trulli de snelste tijd voor Vettel en Massa. Hamilton haalde hier pas de 6de tijd. Beide Force IndiaÂ’s en HondaÂ’s konden zich niet kwalificeren voor de volgende ronde, net als Coulthard. Button miste Q2 maar op een haartje na. Barrichello daarentegen kon het niet zo vinden met de Valenciaanse straten en reed de traagste tijd.

Vlak voor Q2 begon het licht te druppelen boven het circuit, maar van regen was nooit echt sprake. Toch probeerden de piloten zo snel mogelijk een goede tijd neer te zetten, voor het geval het zou gaan regenen. Vettel reed de snelste tijd, voor Massa en Heidfeld. Bij Renault wilde het niet vlotten. Niet alleen Piquet kon niet doorstoten, maar ook Alonso faalde hier. Hij slaagde er niet in om een volledig foutloze ronde af te werken. Daarnaast konden ook Nakajima, Glock en Webber zich niet kwalificeren.

De twee Mclarens, FerrariÂ’s, BMWÂ’s, STRÂ’s en Trulli en Rosberg gingen door naar Q3 om te strijden voor de pole.
Na de eerste snelle ronde had Massa de pole in handen voor Raïkkönen, die tot dan geen goede tijd had gereden in de kwalificatie, en Kubica. Hamilton had een fout gemaakt en moest vrede nemen met de vierde tijd voor Vettel.
In de tweede snelle ronde maakte Hamilton geen fout en kon de tweede tijd neerzetten. Ook nu was Massa weer sneller en haalde zo de pole binnen voor Ferrari. Kubica zal als derde starten, met naast hem Raïkkönen. Rij 3 is Kovalainen en Vettel. Trullli en Heidfeld bezetten rij 4. Rosberg en Bourdais mogen als 9de en 10de starten.