GP Groot-Brittannië: Hamilton domineert verregende race

Op een nat Silverstone domineerde Lewis Hamilton de wedstrijd en won zo voor het eerst zijn thuisrace. Het lastige regenweer zorgde voor een raar raceverloop. Zo mochten Nick Heidfeld en Rubens Barrichello samen met Hamilton op het podium. Ferrari deed het minder goed. Enkel Raïkkönen kon punten scoren.

Hamilton was erop gebrand om zijn slechte kwalificatie snel weg te werken en op een nat asfalt kon hij bij de start zowaar bijna de leiding nemen. Heikki startte traag en Mark Webber miste zijn start ook al compleet.
Het water verraste vele piloten nu ze zonder tractiecontrole moeten rijden. Webber spinde in de eerste ronde in Beckets, Massa vlakbij Bridge. Zij konden de race wel voortzetten, als laatsten, wat niet kon gezegd worden van Vettel en Coulthard, die al direct huiswaarts konden keren.
Kovalainen had het blijkbaar niet met het Britse, natte weer. Hamilton kon al na vier ronden voorbij de Fin in Stowe en Raïkkönen ging ook al snel voorbij. Heikki kon het kopduo niet volgen. Fernando Alonso die als zesde was gestart, kwam dreigen bij Kovalainen maar kon hem niet passeren.
De ToyotaÂ’s en HondaÂ’s, die op een droog circuit niet meekunnen, kwamen in de eerste fase van de wedstrijd sterker voor de dag. Trulli, Glock en Barrichello reden zelfs in de top 10. Mark Webber die in het begin nog gespind was, had een sterke inhaalrace ingezet. Na een twintigtal ronden was hij de top 10 al binnengedoken. Het was geweten dat hij behoorlijk licht geladen was en dus snel zou pitten.
Kimi Raïkkönen was erin geslaagd om de kleine kloof met Hamilton terug te brengen tot minder dan een seconde. Tijdens de pitstops die hierop volgden, kon Kimi hiervan niet profiteren om Lewis in te halen. Erger nog, de Fin moest per ronde enkele seconden toegeven op de Brit en viel razendsnel terug in het klassement. Ook Alonso had hier last van. De tweevoudig kampioen moest zowel Heidfeld, Glock als Piquet voor laten gaan.
Nick Heidfeld was er zelfs in geslaagd Kovalainen te passeren en reed toen op P2 rond, voor Heikki, Kubica en Piquet.
Net toen de baan snel begon te drogen, passeerde een nieuwe regenbui het circuit en deze keer was het geen kleintje. Enkele piloten doken de pits in om banden voor extreem weer te laten plaatsen. Anderen probeerden met veel moeite op de baan te blijven, wat niet altijd lukte. De race leek eerder op een spin-festival. De piloten met extreem weer-banden hadden een goede keuze gemaakt en waren enkele seconden per ronde sneller dan hun collegaÂ’s. Zo kon Barrichello oprukken naar de tweede plaats, maar viel dankzij een pitstop snel terug naar de derde plaats. Ploegmaat Button had moeten opgeven, nadat hij van de baan was geschoven. Ook Kubica gaf op na een schuiver.
Lewis Hamilton leek hier geen last van te hebben en bleef zijn voorsprong uitbouwen. Kovalainen had wel last van het vele water op de baan en moest door een spin zijn vierde plaats afstaan. Zowel Alonso als Raïkkönen, die beiden profiteerden van dit weer om plaatsen goed te maken, passeerden hem. Raïkkönen ging even later nog voorbij Alonso om de vierde plaats over te nemen. Kovalainen had nog kunnen aansluiten bij Fernando en Kimi, maar had veel moeite om voorbij Alonso te geraken. Uiteindelijk slaagde hij er toch in.

Hamilton won zonder veel moeite zijn eerste thuisrace, voor Heidfeld en Barrichello. Raïkkönen werd dus vierde voor Kovalainen en Alonso. Nakajima en Trulli gingen met de laatste puntjes lopen.
Hierdoor staan Hamilton, Massa en Raïkkönen gedeeld aan de leiding van het kampioenschap.