GP Spanje: Raïkkönen voor het eerst in 2008 op pole

Kimi Raïkkönen haalde op het circuit van Montmelo zijn eerste pole van het jaar. Fernando Alonso verbaasde vriend en vijand door de tweede plaats af te snoepen van Felipe Massa. Mclaren had het moeilijk in de laatste sessie. Het Britse team haalde slechts een vijfde en zesde plaats.

In de eerste kwalificatiesessie konden beide Super AguriÂ’s en Force IndiaÂ’s, Sebastian Vettel en David Coulthard niet doorstoten. Felipe Massa reed amper 4 ronden en kon geen goede tijd neerzetten. Williams zette in Q1 een zeer sterke prestatie neer, maar kon die in Q2 niet bevestigen. Een 12de en 15de tijd behaalden Nakajima en Rosberg respectievelijk.

Honda blijft het moeilijk hebben, ook op Barcelona, waar veel testkilometers afgelegd worden. Barrichello en Button strandden beiden in Q2. Glock en Bourdais waren de andere twee die niet verder konden doorstoten.

In de laatste sessie zou het gaan tussen de FerrariÂ’s, Mclarens, BMWÂ’s, Renaults, Jarno Trulli en Mark Webber. Doordat de teams Barcelona kennen als hun broekzak, liggen de tijd dicht bijeen en was de strijd voor de pole spannend.. Voor de eerste plaats zou het vermoedelijk gaan tussen de FerrariÂ’s, Hamilton en Kubica. Maar Alonso verbaasde iedereen en uiteindelijk kon Fernando zelfs de tweede plaats veroveren. De kans is niet klein dat hij minder benzine aan boord had dan de concurrentie. Kimi Raïkkönen behaalde de pole en Massa zal op de derde plaats starten. De Braziliaan herstelde goed van een zwakke prestatie in Q1.

Kubica moest vrede nemen met de vierde plaats, voor de twee Mclarens. Webber kon als enigste Red Bull in de top 10 een 7de plaats bezetten, vlak voor Trulli, Heidfeld en Piquet.