GP Spanje: raceverslag

Kimi Räikkönen behaalde op het Catalaanse asfalt zijn tweede overwinning van het seizoen. Felipe Massa maakte het feest compleet voor Ferrari met een tweede plaats. Lewis Hamilton kon geen weerstand bieden tegen de rode bolides en moest vrede nemen met de derde plaats. Robert Kubica werd vierde. Heikki Kovalainen crashte zwaar en werd nadat hij bevrijd werd, overgevlogen naar het ziekenhuis. Heikki zou geen ernstige verwondingen overgehouden hebben en is bij bewustzijn.

Felipe Massa drong bij de start Alonso direct terug naar een derde plaats, wat voor Ferrari een perfecte uitgangspositie was voor de wedstrijd. Hamilton ging Kubica voorbij en zat zo op plaats 4. Nick Heidfeld won ook direct twee plaatsen. De eerste ronde was nog niet volledige afgerond en de safety car mocht al uitrijden. Adrian Sutil en Sebastian Vettel raakten mekaar en moesten opgeven. Twee ronden later kon de wedstrijd dan toch aangevat worden.

Voor Piquet Junior was de kwalificatie dan eindelijk eens goed verlopen, maar tijdens de wedstrijd liep het mis. Bij een poging Bourdais te passeren, nadat Nelsinho slecht gestart was, had de Fransman geen zin om de Braziliaan voorbij te laten. Gevolg? Het duo raakte elkaar en moest de strijd staken.

Aan de Ferrari’s leek geen houden. Een kleine twintig ronden in de race en de voorsprong van Räikkönen had al een voorsprong van een kleine tien seconden op Hamilton. Enkel Massa kon nog in de buurt blijven, maar ook hij moest toch een drietal seconden toegeven.

Het vermoeden dat Alonso minder benzine aan boord dan de rest, was gegrond. Fernando viel zo terug in het peloton , naar P6. Rond halfweg koers moest hij zijn R27 aan de kant parkeren met motorproblemen.

De pitstops waren maar net achter de rug en de ‘rust’ was teruggekeerd, toen het veld zwaar opgeschrikt werd. In een snelle rechtse bocht in sector 2 kreeg Heikki Kovalainen een klapband en vloog op volle snelheid de bandenmuur in. Heikki zat geklemd onder de banden. De safety car en medical car rukten uit. Kovalainen werd uit zijn Mclaren bevrijd en weggebracht per helikopter naar een nabijgelegen ziekenhuis. Hij is bij bewustzijn en zou geen zware verwondingen overhouden aan de crash.

Tijdens de SC-interventie was Heidfeld komen pitten, terwijl de pitlane gesloten was. Dit leverde hem een stop&go op. Heidfeld viel zo terug naar de dertiende plaats. Doordat de crash de pitstop-schema’s overhoop haalden en er opgaves waren voor o.a. Barrichello en Rosberg, werden de posities vanaf de vijfde plaats dooreen geschud. Webber reed zo op een vijfde plaats met nog een derde van de race te gaan, voor Trulli, Nakajima, Fisichella…

Met de laatste pitstops kon Button nog verder opschuiven en bezette positie 6 en Nakajima passeerde Trulli.

Ferrari haalde dus een dubbel, met Räikkönen op kop en Massa tweedes. Hamilton mocht ook nog op het podium. Kubica werd vierde voor een knappe vijfde plaats voor Webber. Nakajima scoorde zijn eerste twee punten uit zijn nog prille F1-carrière. Jarno Trulli ging met het laatste punt lopen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner