GP van Saoedi-Arabië: Max Verstappen verovert de pole, Oliver Bearman kwalificeert zich tijdens debuut op P11

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Jeddah Corniche Circuit de polepositie voor de GP van Saoedi-Arabië veroverd. Charles Leclerc start de race mee van op de eerste startrij terwijl debutant Oliver Bearman in de tweede Ferrari een verdienstelijke en sterke kwalificatie op P11 afsloot.

De kwalificatie voor de GP van Saoedi-Arabië werd voor Oliver Bearman want hij mocht invallen voor Carlos Sainz die door een blindedarmontsteking forfait moest geven. Voor Bearman betekende het zijn allereerste kwalificatie ooit in de Formule 1 om de gridpositie van zijn allereerste F1-race te bepalen. Extra uitdagend gezien het op een stratencircuit was en dat hij slechts één oefensessie in de Ferrari F1-bolide heeft gereden.

Dat het op een stratencircuit snel fout kan gaan mocht de Chinees Guanyu Zhou ondervinden want tijdens de laatste oefensessie crashte hij. Zijn mecaniciens waren bij aanvang van de kwalificatie nog volop aan het sleutelen aan zijn wagen. Uiteindelijk slaagden ze erin om Zhou in de laatste minuten van de sessie de baan op te sturen maar te laat om nog een rondetijd te kunnen rijden.

Uiteindelijk was het Max Verstappen die tijdens Q1 de snelste tijd reed, voor Lance Stroll en Charles Leclerc. Ook Oliver Bearman slaagde erin om door te stoten naar Q2 en dat met een negende tijd.

In Q2 kregen we al na enkele minuten een rode vlag want Nico Hulkenberg moest zijn Haas F1-bolide aan de kant zetten. Slechts vier rijders hadden tot dan een snelle ronde kunnen neerzetten en daarom was het bij het hervatten van Q2 aanschuiven aan de uitgang van de pitlane.

Uiteindelijk was Max Verstappen opnieuw de snelste, weliswaar met slechts een handvol duizendsten voorsprong op Charles Leclerc die de tweede tijd reed. Oliver Bearman sneuvelde met een elfde tijd, het scheelde slechts een handvol duizendsten of hij had Lewis Hamilton uitgeschakeld. Iedereen bevond zich erg dicht bij elkaar en we leken dan ook een bijzonder spannende strijd te gaan krijgen voor de polepositie.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3 was het Max Verstappen die met een tijd van 1:27.472 naar een voorlopige polepositie reed. Sergio Perez reed in de tweede Red Bull de tweede tijd, weliswaar op meer dan drie tienden van Verstappen. Charles Leclerc worstelde met zijn Ferrari en moest plots genoegen nemen met de vierde tijd, op acht tienden van Verstappen. Afwachten of iemand Max Verstappen tijdens de tweede serie snelle runs nog zou kunnen bedreigen voor de pole.

Max Verstappen moest zijn rondje uiteindelijk niet meer verbeteren om zich te verzekeren van de polepositie, de Nederlander veroverde de pole met een grote voorsprong. Charles Leclerc slaagde er tijdens zijn tweede run alsnog in om naast Verstappen een plaatsje op de eerste startrij te veroveren. Sergio Perez vervolledigde de top drie.