GP van Spanje: Max Verstappen rijdt op erg dominante wijze naar de overwinning

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft erg vlot de GP van Spanje gewonnen. De Nederlander startte van op de pole en werd tijdens de race nooit echt bedreigd. Het Mercedes-duo Hamilton-Russell vervolledigde het podium terwijl Fernando Alonso tevreden moest zijn met de zevende plaats.

Voorafgaand aan de race hielden de rijders vooral de lucht in de gaten want rondom het Circuit de Barcelona-Catalunya waren er heel wat regenwolken te zien. De start van de race verliep echter onder droge omstandigheden en Max Verstappen behield de leiding in de race.

Verstappen reed wat weg van Sainz, die in de eerste bocht wel even dreigde. Wat verderop in het rijdersveld kwam het in de eerste bochten tot een contact tussen Lewis Hamilton en Lando Norris. De jonge Brit, die van op de derde plek was gestart, moest na de eerste ronde al meteen pitten doordat hij zijn wagen beschadigd had tijdens de aanrijding.

Verder was het vooral kijken hoe ver naar voor Sergio Perez, George Russell en Charles Leclerc zouden geraken. Russell was alvast bezig aan een zeer sterke inhaalrace.

Wat meer naar voor was ook Lewis Hamilton bezig aan ee solide race, Hamilton naderde immers op Carlos Sainz die tweede reed.

Minder dan twintig ronden ver in de race vonden de eerste pitstops al plaats. De meeste rijders stonden duidelijk op een tweestopper. Voor actie en inhaalmanoeuvres was het vooral kijken naar het middenveld. Vooraan viel er maar weinig spankracht te noteren.

Iets voor halverwege de race leken we wat spanning en spektakel in de race te gaan krijgen. George Russell had het over ‘regen’ in de vijfde bocht maar dat bleek uiteindelijk ‘zweet’ op zijn vizier te zijn. De paraplu’s mochten dus opnieuw opgeborgen worden.

In ronde 35 passeerde diezelfde George Russell Carlos Sainz voor de derde plaats. Russell op weg naar het podium, of zouden Carlos Sainz of Sergio Perez de Brit nog van het podium kunnen houden?

Bij het ingaan van ronde 54 ging Sergio Perez voorbij aan Carlos Sainz. De Mexicaan moest nog een kloof van negen seconden op George Russell dichtrijden maar op de zachte bandencompound was Perez meer dan een seconde per ronde sneller dan Russell in de Mercedes. Alonso zagen we even later voorbij gaan aan Esteban Ocon, zijn voormalige teamgenoot van vorig seizoen.

Met nog minder dan tien ronden te gaan kreeg Max Verstappen te horen dat hij al voor de derde keer de baanlimieten niet heeft gerespecteerd. Verstappen kreeg de zwart-witte vlag te zien (De F1-vlaggen uitgelegd). Bij een vierde overschrijding zou een straf volgen.

Yuki Tsunoda kreeg ondertussen een tijdstraf van vijf seconden voor het naast de baan duwen van Guanyu Zhou. Tsunoda dreigde daardoor buiten de punten te vallen.

Max Verstappen reed onbedreigd en vlot naar de overwinning, de Nederlander doet een uitstekende zaak in de strijd voor de wereldtitel want zijn naaste belager en teamgenoot Sergio Perez finishte slechts als vierde. Lewis Hamilton en George Russell vervolledigden het podium.

Voor de Spaanse fans was er weinig reden om te vieren. Carlos Sainz finishte de race als vijfde, Fernando Alonso moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Charles Leclerc finishte in de tweede Ferrari ondanks een redelijke inhaalrace buiten de punten.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner