GP van Spanje: Max Verstappen wint en grijpt wk-leiding, drama voor Charles Leclerc

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya de GP van Spanje gewonnen. Drama was er bij Ferrari waar Charles Leclerc met technische problemen moest opgeven. Verstappen verovert door zijn overwinning ook de leiding in het kampioenschap.

Charles Leclerc startte redelijk goed van op de pole en slaagde erin om de leiding in de race te behouden voor Max Verstappen. Carlos Sainz kende van op de derde plaats een slechte start en verloor enkele plaatsen.

Wat verderop in het rijdersveld kwam het tot contact tussen Kevin Magnussen en Lewis Hamilton. Hamilton kreeg een lekke band en kwam achteraan het rijdersveld opnieuw de baan op.

In ronde 7 verloor Carlos Sainz dan weer plots de controle over zijn wagen, de achterkant van zijn Ferrari brak uit en de Spanjaard geraakte maar net terug uit de grindbak. Sainz verloor heel wat plaatsen en mocht een kruis maken over zijn kansen op de overwinning.

Twee ronden later gebeurde exact hetzelfde met Max Verstappen. De Nederlander geraakte iets vlotter uit de grindbak maar verloor wel de aansluiting met raceleider Charles Leclerc.

Charles Leclerc reed ondertussen nog steeds aan de leiding, voor George Russell in de Mercedes en het Red Bull-duo Sergio Perez en Max Verstappen. Verstappen mocht echter al snel opnieuw voorbij aan Perez.

Nadat Russell en Verstappen een pitstop hadden gemaakt kregen we rondenlang een strijd tussen beide heren. Max Verstappen had echter opnieuw problemen met DRS waardoor hij niet voorbij George Russell geraakte, de jonge Brit verdedigde immers stevig zijn positie.

Verstappen schreeuwde zijn frustratie uit over de boordradio maar ondanks alles wat werd geprobeerd bleef DRS regelmatig problemen opleveren.

In ronde 22 maakte ook raceleider Charles Leclerc zijn eerste pitstop, bij Ferrari maakten ze handig gebruik van de voorsprong om de eerste pitstop zo lang mogelijk uit te stellen.

Russell en Verstappen waren ondertussen nog steeds in een erg intense strijd verwikkeld waarbij Russell de aanvallen van Verstappen wist af te houden.

Charles Leclerc leek ondertussen op weg naar een eenvoudige overwinning maar nog voor halverwege de race sloeg het noodlot toe bij Ferrari en Leclerc. Leclerc verloor immers vermogen en moest opgeven, dramatisch voor Leclerc in de strijd om de wereldtitel.

Vlak voor halverwege de race zagen we Max Verstappen opnieuw binnenkomen voor een pitstop.

Sergio Perez haalde ondertussen vooraan George Russell in om de leiding in de race te veroveren.

Met nog dertig ronden te gaan kwam ook George Russell opnieuw binnen, Max Verstappen schoof zo op naar de tweede plaats achter Perez.

Sergio Perez volgde even later het voorbeeld van Russell, de race in Spanje leverde door de hoge temperaturen en bandenslijtage veel pitstops op.

Ondertussen keek de enige F1-piloot uit Venezuela die ooit een race wist te winnen met een brede glimlach toe: niemand minder dan Pastor Maldonado uiteraard.

Met nog 21 ronden te gaan kwam ook Max Verstappen opnieuw binnen, daardoor kwam Sergio Perez opnieuw aan de leiding.

Dat was echter niet voor lang want even later ging Sergio Perez uiteraard in op de vraag van het team om van positie te wisselen met Max Verstappen. Verstappen dus aan de leiding voor Sergio Perez.

George Russell kwam vervolgens binnen, waarna ook Sergio Perez reageerde op die pitstop door zelf nog een extra pitstop te maken.

Op zijn nieuwer setje banden slaagde George Russell er snel in om Valtteri Bottas opnieuw te passeren. Russell opnieuw dus virtueel op het podium.

Carlos Sainz en Lewis Hamilton passeerden achtereenvolgens ook Bottas, de Fin verloor dus drie ronden op enkele ronden tijd.

We kregen vervolgens een strijd tussen Lewis Hamilton en Carlos Sainz voor de vierde plaats, een strijd die redelijk eenvoudig werd gewonnen door Hamilton. Na zijn lekke band aan het begin van de race wou Hamilton nog opgeven om de motor te sparen …

Tijdens het slot van de race kreeg Hamilton echter nog de boodschap dat hij brandstof moest sparen omdat anders een opgave dreigde wegens het teveel verbruiken van brandstof. Carlos Sainz finishte daardoor uiteindelijk alsnog als vierde.

Max Verstappen reed ondertussen naar een erg vlotte en belangrijke overwinning. Teamgenoot Sergio Perez maakte er zelfs een dubbeloverwinning voor Red Bull van terwijl George Russell in zijn Mercedes mee op het podium finishte.

Door zijn derde overwinning op rij, en de opgave van Charles Leclerc, grijpt Max Verstappen de leiding in het kampioenschap. Red Bull grijpt ook de leidersplaats bij de constructeurs.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023